Πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν.
Σκοπός της να βοηθήσει τις δημόσιες αρχές να διασφαλίσουν την ισόρροπη ανάπτυξή τους ως μέρος ενός βιώσιμου τουριστικού τομέα.
Ξέφυγαν τα φοιτητικά σπίτια: Έως και 26% πάνω τα ενοίκια στην Αθήνα
Το 1/4 όλων των τουριστών της ΕΕ επιλέγουν πλατφόρμες όπως η AirBnB, η Booking και τους υπόλοιπους, μικρότερους παίκτες.
Ενώ οι βραχυχρόνιες κρατήσεις καταλυμάτων προσφέρουν οφέλη για τους οικοδεσπότες και τους τουρίστες, μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχίες για τις τοπικές κοινότητες που αγωνίζονται, για παράδειγμα, με την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τη συλλογή και την ανταλλαγή δεδομένων από τους οικοδεσπότες και τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυτό, με τη σειρά του, θα ενημερώνει για αποτελεσματικές και αναλογικές τοπικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Κόστος στέγασης: 8 στους 10 ενοικιαστές δίνουν άνω του 40% του εισοδήματος
«Οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες θα συμβάλλουν στη βελτίωση της διαφάνειας, όσον αφορά τον εντοπισμό και τη δραστηριότητα των οικοδεσποτών βραχυχρόνιων καταλυμάτων, καθώς και τους κανόνες που πρέπει να τηρούν, και θα διευκολύνουν την εγγραφή των οικοδεσποτών. Θα αντιμετωπίσουν επίσης τον σημερινό κατακερματισμό στον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες μοιράζονται τα δεδομένα και, τελικά, θα συμβάλλουν στην πρόληψη των παράνομων καταχωρήσεων. Συνολικά, αυτό θα συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο τουριστικό οικοσύστημα και θα υποστηρίξει την ψηφιακή μετάβασή του», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.
Νέες απαιτήσεις για την ανταλλαγή δεδομένων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Το νέο προτεινόμενο πλαίσιο θα:
- Εναρμονίσει τις απαιτήσεις καταχώρισης για τους οικοδεσπότες και τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης που διαθέτουν, όταν εισάγονται από τις εθνικές αρχές: τα συστήματα καταχώρισης θα πρέπει να είναι πλήρως επιγραμμικά και φιλικά προς τον χρήστη. Θα πρέπει να απαιτείται ένα παρόμοιο σύνολο σχετικών πληροφοριών για τους οικοδεσπότες και τα ακίνητά τους, δηλαδή το "ποιος", το "τι" και το "πού". Κατά την ολοκλήρωση της εγγραφής, οι οικοδεσπότες θα πρέπει να λαμβάνουν έναν μοναδικό αριθμό εγγραφής.
- Αποσαφήνιση των κανόνων που διασφαλίζουν την εμφάνιση και τον έλεγχο των αριθμών καταχώρισης: οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να διευκολύνουν τους οικοδεσπότες να εμφανίζουν τους αριθμούς καταχώρισης στις πλατφόρμες τους. Θα πρέπει επίσης να ελέγχουν τυχαία αν οι οικοδεσπότες εγγράφονται και εμφανίζουν τους σωστούς αριθμούς. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να αναστέλλουν τους αριθμούς καταχώρισης και να ζητούν από τις πλατφόρμες να διαγράφουν τους μη συμμορφούμενους οικοδεσπότες.
- Εξορθολογισμός της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ διαδικτυακών πλατφορμών και δημόσιων αρχών: οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να ανταλλάσσουν με τις δημόσιες αρχές, μία φορά τον μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο, δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και των επισκεπτών. Για τις μικρές και τις πολύ μικρές πλατφόρμες προβλέπονται ελαφρύτερες δυνατότητες υποβολής εκθέσεων. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν τα δεδομένα αυτά μέσω εθνικών "ενιαίων ψηφιακών σημείων εισόδου". Αυτό θα στηρίξει τη χάραξη στοχευμένης πολιτικής.
- Επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων, σε συγκεντρωτική μορφή: τα δεδομένα που παράγονται στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης θα συμβάλλουν, σε συγκεντρωτική μορφή, στις τουριστικές στατιστικές που παράγει η Eurostat και θα τροφοδοτήσουν τον επερχόμενο ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για τον τουρισμό. Οι πληροφορίες αυτές θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό.
- Θέσπιση ενός αποτελεσματικού πλαισίου εφαρμογής: Τα κράτη μέλη θα παρακολουθούν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου διαφάνειας και θα θεσπίσουν τις σχετικές κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του παρόντος κανονισμού.
Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί ενόψει της έγκρισής της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Μετά την έγκρισή της και την έναρξη ισχύος της, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους διετή περίοδο για να δημιουργήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς για την ανταλλαγή δεδομένων.
Της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρρά
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.