Σταϊκούρας: Τελεσίγραφο 10 ημερών στις τράπεζες – Απαράδεκτο το επιτόκιο   

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης στους πολίτες

Χρήστος Σταϊκούρας: Τι είπε για επιτόκια δανεισμού και καταθεσεων και ρυθμίσεις εξωδικαστικού μηχανισμού (Video Σκάι) 

Τελεσίγραφο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Αlpha Bank, Εθνική,  Eurobank, Πειραιώς) να αυξήσουν «άμεσα και γενναία» τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  μιλώντας στον Σκάι TV και στον Γ. Αυτιά. 

Μητσοτάκης για τράπεζες: Μέτρα στήριξης δανειοληπτών από τα κέρδη τους

O κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτο το 4,86% του Οκτωβρίου στο επιτόκιο δανεισμού. 

Τελεσίγραφο 10 ημερών στις τράπεζες

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια» τόνισε.  

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πάντως ότι οι επικεφαλής των τραπεζών διαβεβαίωσαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχαν. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%» δήλωσε ενώ ανακοίνωσε ότι σε 10 μέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση. Επισήμανε επίσης ότι άλλες τράπεζες στην Ελλάδα πλην των 4 συστημικών έχουν υψηλότερα επιτόκια.  «Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων, όχι οι συστημικές τράπεζες» τόνισε.  

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε  και στο ζήτημα των προμηθειών συναλλαγών, για το οποίο επίσης ισχύει το «τελεσίγραφο». «Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες». 

Έχετε απορίες για την κάλυψη των τραπεζικών προμηθειών που ισχύει από την Δευτέρα; Η ΑΑΔΕ δίνει διευκρινίσεις

Νέα μέτρα στήριξης στους πολίτες

Ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης των πολιτών. «Έχει αποδειχθεί ότι το επιτυγχάνουμε αυτό, να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Εκτός αυτού, υπάρχει επιπλέον 1 δισ. αποθεματικό» ανέφερε. 

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση

Στον εξωδικαστικό το σύνολο των δανειοληπτών του ελβετικού φράγκου 

 Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε ισχυρή σύσταση να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων οι τράπεζες μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος σήμερα εφαρμόζεται πάντως σε μικρό αριθμό περιπτώσεων από τις τράπεζες, όπως και να ενταχθεί  σε αυτό το σύνολο των δανειοληπτών του ελβετικού φράγκου.          

Συνάντηση με Μητσοτάκη ζητούν οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top