Συνάντηση με Μητσοτάκη ζητούν οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Εγκλωβισμένοι 200.000 πολίτες στην ισοτιμία με την οποία ελήφθη το δάνειο 

ελβετικό φράγκο ευρώ

Nέο αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) για το «μείζον κοινωνικό και εθνικό», όπως το χαρακτηρίζει, ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο. 

Μητσοτάκης σε Bloomberg: Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να βάλει πλαφόν στο αέριο

Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων ελήφθη με την ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού φράγκου στο 1,65 ευρώ, το 2005 -2007,  αλλά σήμερα βρίσκεται στο... 0,96, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο να ξεπερνά το αρχικό, ακόμα και για όσους κατέβαλλαν κανονικά τις δόσεις τους όλα αυτά τα χρόνια!       

Ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ υπενθυμίζει τη συνάντηση που είχε «με τους κ.κ. Γεραπετρίτη (Υπ. Επικρατείας) και Μπούγα (Γραμματέας Κ.Ο. Ν.Δ.), εκ μέρους της κυβέρνησης, στις 3 Οκτωβρίου 2022 και στην οποία είχαν εκθέσει προς νομοθετική επίλυση του ζητήματος περισσότερες από μια προτάσεις με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους». 

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: «Παράθυρο» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σε άλλο σημείο της επιστολής – αίτημα συνάντησης, οι δανειολήπτες ζητούν να μην μείνει η επιστολή τους στο συρτάρι, από την απάντηση της οποίας κρέμονται εναγωνίως 200.000 και πλέον εγκλωβισμένοι πολίτες.

Αποφάσεις-σταθμοί για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η κινητικότητα που παρατηρείται εκ μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με τα δάνεια εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο τον τελευταίο καιρό είναι τουλάχιστον μια αχτίδα προόδου. 

Ιδιαίτερα υπό το φώς των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με το θέμα των δανείων που είναι εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο, και κατόπιν της συνάντησής μας με τους κκ Γεραπετρίτη και Μπούγα στις 3 Οκτωβρίου 2022, θεωρούμε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ώριμες οι συνθήκες για να μας δεχθείτε σε συνάντηση προκειμένου να σας εκθέσουμε αναλυτικά τις σκέψεις μας και τις προτάσεις μας για τη λύση του προβλήματος που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ειδικότερα στη συνάντηση με τους κκ Γεραπετρίτη και Μπούγα, από την πλευρά μας έγιναν οι ακόλουθες προτάσεις:

1. Επανυπολογισμός των δανείων με ισοτιμία εκταμίευσης και επιτόκιο euribor, άλλως,

2. Οριζόντια εφαρμογή της προστασίας, σύμφωνα με τις υπ’ αριθ ΕφΛαρ 17/2017 και ΠΠΡοδ 35/2015 «αμετάκλητες αποφάσεις» επί υποθέσεων που έχει χειριστεί ο κος Πράτας, ώστε η διακύμανση της ισοτιμίας να περιοριστεί στο +/- 5% αναδρομικά.

3. Το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου Ν. 4438/16, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ και εφαρμόζει δίχτυ προστασίας για μελλοντικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, με αναδρομική ισχύ.

4. Μια τεχνική πρόταση, που παράγει πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους (Ελληνικό Δημόσιο – δανειολήπτες – τράπεζες) και αφορά την ομολογοποίηση της διαφοράς ισοτιμίας, που επιβαρύνει τον δανειολήπτη, έως και 71% επιπλέον, άλλως η ένταξη της χρηματοδότησης της συναλλαγματικής διαφοράς, ως έργο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης και χρηματοδοτούμενο από το ταμείο ανάκαμψης.

Προς τούτο, επαναλαμβάνουμε την επιστολή μας με ΑΠ 11/06.09.2022, όπως αυτή είχε εγχειριστεί και στο γραφείο σας και ελπίζουμε σε θετική απάντησή σας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top