Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: «Παράθυρο» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Με απόφαση δικαιώνει περίπου μισό εκατομμύριο Πολωνούς δανειολήπτες

Ευρώ και ελβετικό φράγκο

«Παράθυρο» ελπίδας για χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο δίνει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το δικαστήριο της ΕΕ τάχθηκε υπέρ Πολωνών δανειοληπτών, που είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, κρίνοντας ότι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τα πολωνικά δικαστήρια την ακύρωση αυτών των δανειακών συμβάσεων.

Η χθεσινή απόφαση δικαιώνει κατ’ αρχάς περίπου μισό εκατομμύριο Πολωνούς καταναλωτές, διότι αναγνωρίζει ότι οι ρήτρες των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια είναι καταχρηστικές. Η απόφαση του ΔΕΕ δίνει το δικαίωμα στους Πολωνούς καταναλωτές να ζητήσουν την ακύρωση της δανειακής σύμβασης

Οι πολωνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ύψους 31 δισ. δολαρίων, και στη χειρότερη περίπτωση η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να τους κοστίσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κέρδη τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση, εάν η απάλειψη των καταχρηστικών διατάξεων αλλάζει την αρχική δανειακή σύμβαση με τρόπο που να μην είναι αποδεκτός σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία, τότε η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαγορεύει την ακύρωση της δανειακής σύμβασης.

Πλέον θα αποφασίσουν τα πολωνικά δικαστήρια εάν θα διατηρηθεί η δανειακή σύμβαση με βάση το αρχικό της ύψος, εκπεφρασμένο πια σε ζλότι και όχι σε ελβετικό φράγκο ή αν θα ακυρωθεί με την έγκριση του δανειολήπτη.

Στην Ελλάδα περίπου 70.000 δανειολήπτες έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Ωστόσο, πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία είναι δηλωτικός όρος και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top