Συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν τις αυξήσεις - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεγάλοι κερδισμένοι – Τι ισχύει με προσωπική διαφορά

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, στα τέλη Ιανουαρίου / Βίντεο: Open

Αυξήσεις συντάξεων από 7,8% έως 8% έρχονται τον Ιανουάριο του 2023 για περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Οι αυξήσεις θα δοθούν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, ενώ θα υπολογιστούν στο ποσό της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης, που λαμβάνουν μετά τον νόμο 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) όλοι οι συνταξιούχοι. Ωστόσο, δε θα είναι οι τελικές, καθώς θα βασιστούν στην εκτίμηση που θα έχει ο Προϋπολογισμός του 2023.

Τα έξι μέτρα που φέρνουν μια επιπλέον σύνταξη και έναν μισθό το χρόνο

Τα τελικά ποσοστά θα γίνουν γνωστά τον Οκτώβριο του 2023 και, εφόσον είναι πάνω από 8% (όπως αναμένεται), τότε οι συνταξιούχοι θα πάρουν και διορθωτική αύξηση στις αρχές του 2024.

Οι αυξήσεις θα δοθούν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, ενώ θα υπολογιστούν στο ποσό της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης, που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε θα πληρωθούν

Το ποσοστό της έξτρα αύξησης μπορεί να είναι 0,2%, ή 0,5% ή και 0,7%, που σημαίνει ότι η τελική συνολική αύξηση του 2023 μπορεί να είναι ως 8,2% ή 8,5%.

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός - Χωρίς μνημονιακή επιτήρηση μετά 12 χρόνια   

Στις αρχές του 2024 που θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία και θα καθοριστούν οι αυξήσεις με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2024, οι συνταξιούχοι θα πάρουν και το υπόλοιπο ποσοστό της αύξησης του 2023 με 0,2% ως 0,7%. Η έξτρα αυτή αύξηση θα πιστωθεί μεν αρχές του 2024, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης/1/2023, δηλαδή το συμπλήρωμα της αύξησης θα πολλαπλασιαστεί επί 12 και πλέον μήνες.

Εφορία: Οι εκκρεμότητες των φορολογουμένων έως το τέλος του έτους

Έτσι, οι συνταξιούχοι στις αρχές κάθε επόμενου έτους θα παίρνουν την αύξηση της τρέχουσας χρονιάς και το τυχόν διορθωτικό – έξτρα ποσοστό από την αύξηση του προηγούμενου έτους.

Δείτε στους αναλυτικούς πίνακες τα ποσά των αυξήσεων στις συντάξεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top