Θέρμανση: Αναζητούν καυσόξυλα στη Βουλγαρία οι Έλληνες

Ακόμη και πάνω από έναν μήνα η αναμονή για παράδοση

«Φωτιά» έχει πάρει η τιμή στα καυσόξυλα / Βίντεο: Alpha

Στη Βουλγαρία στρέφονται για να προμηθευτούν καυσόξυλα οι Έλληνες, την ώρα που οι τιμές έχουν εκτοξευτεί από 30% έως 50% σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν υπάρχουν αρκετά ξύλα στην Ελλάδα, γι’ αυτό υπάρχει στροφή στη Βουλγαρία», αναφέρει Έλληνας επιχειρηματίας, που διατηρεί εταιρεία επεξεργασίας, εμπορίας και εξαγωγής ξυλείας στη Βουλγαρία.

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για καυσόξυλα και πέλετ

Όπως εξηγεί, λόγω ζήτησης οι τιμές ανεβαίνουν, με το κυβικό μέτρο από τη γειτονική χώρα να στοιχίζει περίπου 140 ευρώ συν τα μεταφορικά.

Όσον αφορά το πέλλετ (σφαιρίδια ξύλου στην ελληνική) είναι και αυτό «τσιμπημένο» με τον τόνο φέτος να κοστίζει περίπου 450 – 500 ευρώ.

Στα ύψη οι τιμές σε ξύλα-πέλετ αλλά και στις σόμπες

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τηλέφωνα για παραγγελίες στην εταιρεία χτυπούν ασταμάτητα και οι λίστες αναμονής μακραίνουν. «Δε φτάνουν τα ξύλα, υπάρχει σειρά προτεραιότητας και προτιμολόγια», αναφέρει, ενώ υπάρχει περίπτωση το φορτίο να καθυστερήσει μέχρι και είκοσι μέρες».

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μικρές παραγγελίες - προσδοκία χαμηλότερων τιμών

«Δεν υπάρχουν αρκετά ξύλα στην Ελλάδα, γι’ αυτό υπάρχει στροφή στη Βουλγαρία», αναφέρει Έλληνας επιχειρηματίας, που διατηρεί εταιρεία επεξεργασίας, εμπορίας και εξαγωγής ξυλείας στη Βουλγαρία / Intime - Γιάννης Λιάκος  

Ο Έλληνας επιχειρηματίας τονίζει ότι η εταιρεία δέχεται παραγγελίες κατά βάση από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον και από Λάρισα, Αθήνα, Πάτρα, Κρήτη και Κύπρο, παρά τα αυξημένα μεταφορικά κόστη.

Αναμονή πάνω από ένα μήνα για παράδοση

«Δεν υπάρχουν καυσόξυλα στο εμπόριο. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή μας», είπε, εξάλλου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νευροκοπίου.

Ενέργεια: Πήραν φωτιά οι τιμές στα καυσόξυλα και τα πέλετ

«Είμαστε η μεγαλύτερη δασική έκταση στην Ελλάδα και δεν έχουμε καυσόξυλα», τόνισε ο Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, μιλώντας στο Open TV.

«Δεν υπάρχουν καυσόξυλα στο εμπόριο. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή μας», είπε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νευροκοπίου, μιλώντας στο Open

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο κόσμος θα μπει στα δάση να κόψει ξύλα, «γιατί είναι θέμα επιβίωσης πλέον, δεν είναι θέμα πολυτέλειας».

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - Κάτω από 1,40 η τιμή

Πάντως, σύμφωνα με τον έμπορο ξύλων, Γιώργο Κασκαλίδη, ξύλα υπάρχουν στην αγορά, όσα υπήρχαν κάθε χρόνο, ίσως και περισσότερο: «Ωστόσο, η μεγάλη προσέλευση του κόσμου ήταν αυτή που δημιούργησε την έλλειψη. Λείπουν ξύλα λόγω της μεγάλης ζήτησης».

Όσον αφορά την αναμονή, αυτή ξεπερνά και τον ένα μήνα σε πολλές περιπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top