«Όχι» από κυβέρνηση σε οριζόντια μείωση στο ωράριο καταστημάτων

Να διατηρηθεί το θερινό ωράριο και να νυχτώνει αργότερα, ζητούν οι έμποροι

Οι έμποροι της Αθήνας έθεσαν στο τραπέζι και την πρόταση να προχωρήσει η Ευρώπη στη διατήρηση του θερινού ωραρίου και τον χειμώνα, όπως τόνισε ο Νίκος Κουγιουμτζής μιλώντας στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη

«Φρένο» βάζουν από την κυβέρνηση στη συζήτηση για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για ωράριο στα καταστήματα. Δεν υπήρξε ποτέ. Γιατί είναι αντισυνταγματικό και κατά των αρχών Ανταγωνισμού», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Μείωση ωραρίου σε καταστήματα: Τι θα γίνει με τους μισθούς 

«Ο κάθε Σύλλογος μπορεί και κάθε κατάστημα από μόνο του να ρυθμίσει το ωράριο λειτουργίας», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται πως η πρόταση όριζε τη μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά δυο ώρες ημερησίως, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Ενεργειακή κρίση: Αλλάζει το ωράριο καταστημάτων; Ποιες ώρες θα κλείνουν;

«Δεν υπάρχει συζήτηση για ωράριο στα καταστήματα. Δεν υπήρξε ποτέ. Γιατί είναι αντισυνταγματικό και κατά των αρχών Ανταγωνισμού», τονίζουν κυβερνητικές πηγές

«Δεν υπάρχει συζήτηση για ωράριο στα καταστήματα. Δεν υπήρξε ποτέ. Γιατί είναι αντισυνταγματικό και κατά των αρχών Ανταγωνισμού», τονίζουν κυβερνητικές πηγές / Eurokinissi

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει συνάντηση με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος) και αναμένεται να κάνει δηλώσεις εντός της ημέρας. 

Κουγιουμτζής: Να διατηρηθεί το θερινό ωράριο και να νυχτώνει αργότερα

«Προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και καταλήξαμε ότι ένας τρόπος είναι η μείωση του ωραρίου, έστω και κατά μία ώρα, αλλά το βράδυ», τονίζει στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη ο Νίκος Κουγιουμτζής, αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

Έρχονται νέες αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ: Στα 15 ευρώ το κιλό η φέτα

Όπως εξηγεί, μια πιθανή μετάθεση της έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων το πρωί «δεν έχει ουσία γιατί τα καταστήματα, κυρίως στα βιομηχανικά είδη εργαλεία και τα λοιπά ανοίγουν πολύ πρωινές ώρες και δεν μπορούμε να πιέσουμε προς την κατεύθυνση να ανοίξουν στις 10:00. Εκ των πραγμάτων, όμως, το βράδυ που πέφτει και το φως και μειώνεται και η κατανάλωση, κάτι που το βλέπουμε κυρίως τους χειμερινούς μήνες, οπότε δε θα έχουμε τουρίστες και επισκέπτες, μήπως μπορέσουμε και μειώσουμε λίγο την κατανάλωση».

Το ξανασκέφτηκε η Ευρώπη - «Προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»

Ο ίδιος ζητάει το μέτρο να μην είναι εθελοντικό, αλλά να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και να εφαρμοστεί καθολικά, δηλαδή και στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

«Οι νότιες χώρες - Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιταλία, έχουμε ήλιο αρκετό. Γιατί λοιπόν να νυχτώνει από τις 17.00 και όχι από τις 18.00;», αναρωτιέται, μιλώντας στο star.gr, o Νίκος Κουγιουμτζής, αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας / Intime

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έμποροι της Αθήνας έθεσαν στο τραπέζι και την πρόταση να προχωρήσει η Ευρώπη στη διατήρηση του θερινού ωραρίου και τον χειμώνα (υπενθυμίζεται πως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια πίσω κατά μία ώρα στις 04.00).

Νυχτερινό τιμολόγιο: Πότε ξεκινά το χειμερινό ωράριο για φθηνότερο ρεύμα

«Οι νότιες χώρες - Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιταλία, έχουμε ήλιο αρκετό. Γιατί, λοιπόν, να νυχτώνει από τις 17.00 και όχι από τις 18.00;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουγιουμτζής, σημειώνοντας πως η απάντηση που πήρε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ήταν πως δε θα έχει αποτέλεσμα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουγιουμτζής ζήτησε «πιο ευέλικτη απασχόληση» για να βοηθηθούν ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Το μόνο στο οποίο δεν επενδύουμε είναι η μείωση των θέσεων απασχόλησης. Άρα, ένα ευέλικτο ωράριο και για τους εργαζόμενους μας θα ήταν νομίζω ό,τι θετικότερο αυτή τη στιγμή. Και βεβαίως, αυτό να ισχύσει για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο χειμώνα, που τα πράγματα φαίνονται ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολα από όλες τις πλευρές: με μείωση της κατανάλωσης και “ψαλίδισμα” των μισθών και των συντάξεων, με την έννοια ότι δε θα έχουν διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση», είπε.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι έμποροι δε συζητούν καθόλου για μειώσεις μισθών, ακόμη και με μειωμένο ωράριο: «Αντιθέτως, είμαστε εμείς οι οποίοι μιλάγαμε και μιλούμε πάντα για ένα κατώτατο μισθό πιο αυξημένο, των 751 ευρώ. Πιστεύουμε ότι όσο πιο ικανοποιημένοι είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, τόσο περισσότερο θα καταναλώνουν στην αγορά και θα επιστραφεί ο μισθός σε εμάς τις επιχειρήσεις. Θα ανακυκλώνεται η οικονομία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top