MyDATA: Πρόστιμα και λουκέτα σε όσους δε διαβιβάζουν αποδείξεις

Λουκέτα έως 96 ώρες από 1η Οκτωβρίου

Αποδείξεις

Πρόστιμα και λουκέτα μέχρι και 96 ώρες περιμένουν όσες επιχειρήσεις δε διαβιβάζουν ηλεκτρονικά, όπως έχουν υποχρέωση, από την 1η Οκτωβρίου τις αποδείξεις στην πλατφόρμα myDATA.

Οι κυρώσεις ορίζονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή, το οποίο ενσωματώνει και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2,9 δισ. ευρώ. 

Κολωνάκι: Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ σε εστιατόριο που δεν έκοβε αποδείξεις

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση από την 1η Οκτωβρίου, αναστέλλεται άμεσα η λειτουργία επαγγελματικής εγκατάστασης ως εξής:

Σταϊκούρας:  «Όπλο» στα χέρια των πολιτών η εφαρμογή της ΑΑΔΕ Appodixi

- για σαράντα οκτώ (48) ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ,

ΑΑΔΕ: Πώς θα ελέγχετε τις αποδείξεις μέσω των smartphones

- για ενενήντα έξι (96) ώρες, εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών. (άρθρο 174).

Όσον αφορά τα πρόστιμα, επιβάλλονται ως εξής:

Φοροδιαφυγή: Συνδέονται υποχρεωτικά με τις ταμειακές μηχανές τα POS

α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α,επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top