Πτώση στην απόδοση ομολόγων αλλά και στο ευρώ μετά την αύξηση επιτοκίων

Αγγίζει το 1 προς 1 η ισοτιμία με δολάριο – Ανέβηκε πάλι το ελβετικό φράγκο

ευρώ νομίσματα

Θετικά υποδέχθηκαν σήμερα οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων

Αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια κατά 0,5% αποφάσισε η ΕΚΤ 

Παρά τις ασάφειες που υπάρχουν ακόμη αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού Προστασίας της αγοράς, οι αποδόσεις  των περισσόοτέρων ομολόγων, όπως και του ελληνικού, σημείωσαν μικρή υποχώρηση.

Αντιθέτως, το ευρώ δεν έδειξε σημάδια ισχυρής ανάκαμψης παρά τη γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%. Μπορεί η απόφαση της ΕΚΤ να ανέκοψε την μεγάλη πτώση του ευρώ, ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η ισοτιμία 1 προς -1 με το δολάριο αποτελεί θέμα χρόνου. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις της Fed θα υπερκεράσουν τελικά τις συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΚΤ, αποφάσεις οι οποίες, όπως εκτιμούν, ελάχιστα μπορούν να επηρεάσουν το πραγματικό πρόβλημα της Ευρωζώνης σε αυτή τη φάση, το οποίο είναι η ενεργειακή της επάρκεια.

Λαγκάρντ: Βεβιασμένες κινήσεις με τα επιτόκια θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 263 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 158 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς .

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,29% έναντι 1,04% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,25%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ, καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0255 δολ. από τα 1,0288 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0190 δολ. 


Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου 

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» για τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, καθώς η δραματική μεταβολή της ισοτιμίας έχει αυξήσει σημαντικά το αρχικό κεφάλαιο που δανείσθηκαν, ακόμη κι αν κατέβαλλαν κανονικά όλες τις δόσεις του δανείου! 

Αποφάσεις-σταθμοί για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση,  η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ φαίνεται προς το παρόν να αφήνει αδιάφορες τις αγορές που εξακολουθούν να προτιμούν ένα νόμισμα – καταφύγιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αρνητική ισοτιμία (1 ευρώ = 0,982 ευρώ) έφτασε σε ιστορικά επίπεδα ρεκό, όταν στο παρελθόν (2006) είχε φτάσει στο 1,67 ευρώ!       

Το πρόβλημα αφορά τους δανειολήπτες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες που έχουν νομοθετήσει για τον υπολογισμό της ισοτιμίας με βάση την ημερομηνία εκταμίευσης ή με ενδιάμεση ισοτιμία, όπως σε άλλα κράτη της ΕΕ.    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top