Ακίνητα: 13 χρόνια δουλειάς χρειάζεται ο Έλληνας για να αγοράσει σπίτι

Έναντι 11,7 ετών το 2000 - Δύσκολη η απόκτηση σπιτιού από τους κάτω των 35

Συνεχίζεται το ράλι στα ενοίκια και στις τιμές πώλησης

Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η υπόθεση «αγορά ακινήτου» για το μέσο νοικοκυριό.

Με το κόστος στέγασης να έχει πάρει την ανιούσα και με τα προβλήματα να αναμένεται να επιδεινωθούν εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, που θα δημιουργήσουν πιέσεις στους δανειολήπτες, οι Έλληνες βρίσκονται στην τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, πίσω από την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Έτσι, ο μέσος Έλληνας χρειάζεται τις οικονομίες περίπου 13 ετών για να αγοράσει ένα σπίτι 100 τετραγωνικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στα 11,7 χρόνια το 2000.

«Εξοικονομώ 2021»: Παράταση για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Εκτός από την απόκτηση, δύσκολη είναι και η συντήρηση της στέγη εκ μέρους των νοικοκυριών. Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ (Housing taxation in OECD countries) η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ στους φόρους που επιβάλλει στην ακίνητη περιουσία.

Εφορία: Ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις κληρονομιάς

Όπως αναφέρεται, το 7% των φορολογικών εσόδων του κράτους προέρχεται από φόρους στα ακίνητα (στοιχεία 2020), όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ δεν υπερβαίνει το 6%. 

Για κίνδυνο παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα απόκτησης κατοικίας εντοπίζεται στους νέους ηλικίας έως 34 ετών. Μόλις 13% των νέων αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, έχει αποκτήσει δικό του σπίτι, χωρίς να το έχουν κληρονομήσει ή να έχει περάσει στην κατοχή τους με γονική παροχή. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 28 χωρών του ΟΟΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ιδιοκατοίκηση, καθώς  το ποσοστό των ιδιοκτητών κύριας κατοικίας φτάνει το 72%. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top