Μεγάλη αύξηση στα φορολογικά έσοδα - «Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης

Σκυλακάκης: Επιβεβαιώνεται η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας 

Μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2022  (Ιανουάριος – Ιούνιος), ανοίγοντας τον δρόμο για νέα μέτρα στήριξης.    

Κυβέρνηση: Προς νέα επιταγή ακρίβειας και επιδότηση καυσίμων - ρεύματος

Η μεγάλη αύξηση εκτιμάται ότι οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στη μεγαλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στη μεγαλύτερη επίσης απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, αντί για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι. 

Φόρος εισοδήματος: Ποιοι γλιτώνουν φέτος το τέλος επιτηδεύματος

Τα αναλυτικά στοιχεία για την αύξηση των φορολογικών εσόδων     

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 24.731 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 3.642 δισ. ευρώ ή 17,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 6.552 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 7.981 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 12.221 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 3.429 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4.896 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 9.093 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται από το φόρο 13.000 φορολογούμενοι - Ποιους αφορά

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26.255 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.075 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28.950 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.875 εκατ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 24.731 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3.642 εκατ. ευρώ ή 17,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. 

Σκυλακάκης: Επιβεβαιώνεται η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε για τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων: «Η θετική πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίζεται και τον Ιούνιο. Ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη η προείσπραξη κάποιων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό παραμένει πολύ υψηλός επιβεβαιώνοντας τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες». 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top