Νέα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στόχος να «πέσουν» οι λογαριασμοί του ρεύματος

Από 13% έως 50% θα είναι η επιδότηση για την αντικατάσταση παλαιών συσκευών

Σχέδιο με τρία προγράμματα ύψους 1,190 δισ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, με αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το ενεργειακό κόστος.

Στις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», που θα καλύπτει μέρος του κόστους για την απόσυρση των παλαιών, ενεργοβόρων συσκευών, με στόχο να επωφεληθούν περί τα 350.000 νοικοκυριά.

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Αυτά είναι τα ποσά που θα δοθούν

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», ύψους 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την αντικατάσταση και την ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

Κλιματιστικά

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» θα αφορά την αντικατάσταση και την ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ακολουθεί μέσα στο καλοκαίρι η έναρξη του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Tο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη

Για τα κτίρια του Δημοσίου προβλέπεται η ετήσια ενεργειακή αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής διοίκησης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών.

Οι επενδύσεις αφορούν εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αυτό είναι το σχέδιο της χώρας για πιθανό ενεργειακό black out

Από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εφαρμοστεί και το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» για περίπου 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους.

Έμφαση θα δοθεί στην αυτονομία που μπορεί να προσφέρει η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα με μπαταρίες σώρευσης πλεονάζουσας ενέργειας.

Tο ύψος της επιδότησης, που εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 50%, θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών.

Αυτή η τριπλή κίνηση έρχεται να προστεθεί στις ανακοινώσεις για την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, που στοχεύει στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top