Tο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη

Τροφοδοσία Βουλγαρίας και Ρουμανίας με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας   

Η χώρα μας προετοιμάζεται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, να κόψει δηλαδή η Ρωσία την παροχή φυσικού αερίου. Το Star αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τις περιοχές όπου αναμένεται να γίνουν εργασίες για να ενισχυθεί η ενεργειακή μας επάρκεια αλλά και οι δυνατότητες μας για εξαγωγές φυσικού αερίου. Μετα τη Βουλγαρια και η Ρουμανια πονταρει στον IGB.   

Τα σημεία - κλειδιά που θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε ενεργειακό σταυροδρόμι 

Η πλωτή μονάδα της Αλεξανδρούπολης  υπολογίζεται να είναι έτοιμη μέχρι τις  αρχές του 2024 ενώ μελλοντικά αναμένεται να δημιουργηθεί και μία δεύτερη. Στα σκαριά είναι και μια μεγάλη  μονάδα στην Κορινθία που έχει ήδη περάσει το market test ενώ σχεδιάζεται και μια πλωτή μονάδα στον Βόλο.   

Αυτό είναι το σχέδιο της χώρας για πιθανό ενεργειακό black out


«Η Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να γίνει ενεργειακή πύλη για τη Nοτιοανατολική Eυρώπη.  Μέχρι τα όρια της Ουκρανίας θα μπορούσε να φτάσει δημιουργώντας τη νέα πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης, την FSRU, στην Αλεξανδρούπολη» δηλώνει ο Μιχάλης Μυριάνθης, ενεργειακός σύμβουλος και ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ. 

Στρατηγική για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Η χώρα μας εισάγει περίπου 7.5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Το 50% προέρχεται από τη Ρωσία. Η Αλεξανδρούπολη μαζί με τη Ρεβυθούσα, σύμφωνα με τον καθηγητή Μιχάλη Μυριάνθη μπορούν να μας δώσουν παραπάνω από 10 δισ. κυβικά μέτρα. Έτσι εξασφαλίζεται και η απεξάρτηση από τη Ρωσία και η δυνατότητα για εξαγωγές

Οι Ουκρανοί πάντως για την ώρα δηλώνουν ότι δε σκοπεύουν να κλείσουν τη στρόφιγγα  

 «Ποτέ δε δηλώσαμε ότι θα σας αποκλείσουμε από κάτι η οποιονδήποτε» διαβεβαιώνει ο Ουκρανός πρέσβης  Σεργκέι Σουτένκο. 

Μητσοτάκης: Παρέμβαση ΕΕ για την ενέργεια όπως με το Ταμείο Ανάκαμψης  

«Πυρετός» στη Ρεβυθούσα: Αυξημένη η προσέλευση των δεξαμενόπλοιων

Μετά τους Βούλγαρους και οι Ρουμάνοι περιμένουν να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες στη Ρεβυθούσα. Στην περιοχή καταφθάνουν συνεχώς δεξαμενόπλοια.  

Σχέδιο για νέο «lockdown» με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας  

«Καλά  νέα ότι κατασκευάζεται το έργο LNG (της Αλεξανδρούπολης), περιμένουμε και τον αγωγό μεταξύ Ελλάδας- Βουλγαρίας»  δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Daniela Grigore Gitman

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top