ΕΝΦΙΑ 2022: 8 στους 10 θα δουν μειωμένο φόρο για τα ακίνητα

Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες Δευτέρα στην Βουλή. Παράλληλα αναφέρεται ότι η τελευταία, από τις δέκα  συνολικά δόσεις, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα βρείτε και θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία, ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η Τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

myAADE: Τέλος τα e-mail στις εφορίες από τις 9 Μαΐου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν μειωμένο φόρο για τα ακίνητά τους. Ο φόρος μειώνεται παρά τη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι, ενώ περίπου το 6% του συνόλου θα δει αύξηση που -περίπου για τους μισούς- δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ. Παράλληλα σημειώνεται ότι η προεκλογική υπόσχεση ήταν να μειωθεί κατά 30%, ενώ η μείωση τελικά φτάνει το 34%.

Συνολικά το ύψος του ΕΝΦΙΑ φτάνει φέτος τα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με ό,τι είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 354 εκατ. λιγότερα σε σχέση με αυτό το οποίο πληρώσαμε το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ από την σημερινή κυβέρνηση.

ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς θα εκδώσετε τα εκκαθαριστικά από το myAADE

Μεσοσταθμικά τα φετινά εκκαθαριστικά θα παρουσιάζουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 13% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2018 η ελάφρυνση ανέρχεται στο 34%, υπερκαλύπτοντας την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Παράλληλα οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι: ο  κ. Τσίπρας είχε τάξει ότι θα εξαφάνιζε τον ΕΝΦΙΑ με «έναν νόμο και με ένα άρθρο». Όχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά επέβαλε επιπλέον 29 φόρους που τσάκισαν τη μεσαία τάξη. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μόλις ανέλαβε ξεκίνησε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και συνέχισε με 2η μείωση που θα δουν οι πολίτες στα σημερινά εκκαθαριστικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top