Στις 19:00 ανακοινώνει ο Μητσοτάκης τα μέτρα για το ρεύμα

Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί - Έρχεται αναδρομική μείωση

Αυξημένες επιδοτήσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο και πλαφόν τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος προβλέπει το σχέδιο για το φθηνότερο ρεύμα που θα παρουσιάσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα γίνουν στις 19.00, ενώ αύριο, Παρασκευή 6 Μαΐου, θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. 

Στόχος να πέσει κάτω από 16-17 λεπτά η κιλοβατώρα

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, τα μέτρα για το εθνικό σχέδιο παρέμβασης για το κόστος του ρεύματος κλείδωσαν χθες το βράδυ.

Στόχος είναι να πέσει η τιμή της κιλοβατώρας κάτω από 16-17 λεπτά, από τα 35 που είναι σήμερα (χωρίς επιδότηση).

Αποκάλυψη Star: Tο σχέδιο του Μαξίμου για φθηνότερο ρεύμα στους πολίτες

Τα μέτρα, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνουν επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος με μικρή ποσοστιαία προσαύξηση για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

Ρήτρα αναπροσαρμογής ρεύματος: Τι πληρώνουμε και γιατί – Πώς υπολογίζεται

Καθώς το όριο των 300 κιλοβατώρων τον μήνα έφερε σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς καταναλωτών και με χαμηλά εισοδήματα, είναι ειλημμένη η απόφαση για οριζόντια παρέμβαση, δηλαδή για καταναλώσεις και πάνω από 300 KwH.

Ρεύμα: Η απλή κίνηση που σας γλιτώνει 150 ευρώ τον χρόνο

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να δώσει και αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών που αφορούν πρώτη κατοικία, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.

Σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο ο μόνιμος μηχανισμός (σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2022), ο οποίος προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να συγκρατηθούν οι τιμές κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Ο στόχος είναι να καλυφθεί τουλάχιστον ένα 70-80% των απωλειών.

Πώς η επιδότηση ρεύματος θα «ρίξει» στο μισό την κιλοβατώρα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την επιβολή τέλους στα υπερκέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική αγορά, μέτρο που είχε προαναγγείλει ο ίδιος στη Βουλή.

Ποιες συσκευές «καίνε» περισσότερο ρεύμα – Πώς θα μειώσετε τον λογαριασμό

Το δημοσιονομικό κόστος για το υπόλοιπο έτος θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top