ΕΝΦΙΑ 2022: Έρχονται τα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται 50% έκπτωση

Πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά για τον φόρο ακινήτων

Φιλοθέη Μακριδάκη
Α’ Τάξης Φοροτεχνικός
Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

 

Στην τελική ευθεία είμαστε για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Για τον λόγο αυτό, αν προσπαθήσουμε να μπούμε στο σύστημα και να κάνουμε αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην ιδιοκτησία μας το 2021, θα δούμε ότι δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, στις «Διαθέσιμες ενέργειες» γράφει «Δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες». Κοντολογίς, είναι κλειστή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, καθώς ξεκινά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2022.

-      Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2022 δεν είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 07 Απριλίου στις 11:00 π.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης και ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2022 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2022.

ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς να εκδώσετε ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό

-      Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2023, δεν ήταν διαθέσιμη την Πέμπτη 07 Απριλίου, μεταξύ 11:00 και 15:00.

-      Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2021), είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Νωρίτερα από ποτέ τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ

Φέτος, νωρίτερα από ποτέ αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ θα κοινοποιηθούν στους φορολογούμενους τέλη Απριλίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τέλη Μαΐου.

ΕΝΦΙΑ 2022: Έρχονται τα εκκαθαριστικά - Τι λέει η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη στο star.gr

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ θα κοινοποιηθούν στους φορολογούμενους τέλη Απριλίου, όπως αναφέρει στο star.gr η φοροτεχνικός και φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη

Ο ΕΝΦΙΑ 2022 θα αποπληρωθεί σε 10 δόσεις, με την τελευταία να προσδιορίζεται τον Φεβρουάριο του 2023. Και σε περίπτωση που κάποιος έχει αδυναμία να τον πληρώσει σε 10 δόσεις τότε θα μπορεί να ρυθμίσει το ποσό με την πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με τον Νόμο Ν.4646/19. Εδώ εάν ρυθμίσει σε έως 12 δόσεις το επιτόκιο θα είναι 4,37 και αν ρυθμίσει σε έως 24 δόσεις το επιτόκιο θα είναι 5,87.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από τις μειώσεις – Παραδείγματα

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με νέες κλίμακες και μειωμένους συντελεστές φόρου για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 4.000 ευρώ, ενώ καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και στη θέση του επιβάλλεται ένας ειδικός φόρος για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Μειωμένος ο φόρος για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων

Με τις νέες διατάξεις, 8 στους 10 φορολογούμενους περιμένουμε να δουν νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του φόρου, το 14% περίπου των φορολογουμένων αναμένεται να μην δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ, ενώ αύξηση θα προκύψει για το 6% των φορολογουμένων.

E9: Οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής για να «κουρέψετε» τον ΕΝΦΙΑ

Αυτοί που θα δουν αύξηση είναι κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα.

Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση του 50% στον φόρο ακινήτων

Για να λάβει κάποιος την έκπτωση του 50% θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής συνθήκες.

α. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Φέτος, 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουμε και θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε από τον Μάιο του 2022 πρώτη δόση, έως και τον Φεβρουάριο του 2023 τελευταία δόση, συνολικά 10 δόσεις, θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα της τελευταίας φορολογικής δήλωσης που καταθέσαμε το 2021.

β. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας,

- δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο,

- των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα εξαρτώμενο τέκνο

Μειωμένος o νέος ΕΝΦΙΑ - Σε 10 δόσεις η πληρωμή του

- και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ,τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων

Απαλλαγή πλήρη από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται μόνο στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω.

Η νέα κλίμακα φορολόγησης στον ΕΝΦΙΑ

Η νέα κλίμακα φορολόγησης στον ΕΝΦΙΑ

Η πλήρη απαλλαγή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα το βρείτε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Άνοιξε το Taxis για την υποβολή τους

Θα χρειαστείτε τους κωδικούς του Taxisnet ώστε να μπείτε στην εφαρμογή.

Συγκεκριμένα ακολουθείτε τα εξής βήματα:- Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του my AADE και κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

- Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

- Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»

- Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9 / ΕΝΦΙΑ»

- Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9.

Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.

- Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Το σημαντικότερο βήμα όμως όλων είναι να ελέγξετε πριν αρχίσετε να πληρώνεται, το Ε9 με τον φοροτεχνικό σας. Διότι, όπως έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές σωστό Ε9 σημαίνει σωστός ΕΝΦΙΑ και λάθος Ε9 ή ελλιπής, σημαίνει λάθος ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top