Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ξεκίνησε η υποβολή τους - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα σημεία - κλειδιά στο νέο έντυπο

Φορολογική δήλωση

Φιλοθέη Μακριδάκη
Α’ Τάξης Φοροτεχνικός
Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πιο άμεσα από κάθε άλλη χρονιά φέτος το 2022.

Έτσι, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν την δήλωση τους με μεγάλη προσοχή και επαλήθευση όλων όσων δηλώνουν.

Η εμπρόθεσμη υποβολή είναι έως 30 Ιουνίου, και μην ξεχνάμε ότι φέτος στην εφάπαξ εξόφληση θα υπολογιστεί έκπτωση της τάξεως του 3%. Αλλιώς μπορούμε να πληρώσουμε τον φόρο που θα μας βεβαιωθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Νέα μέτρα στήριξης: Πριν το Πάσχα το έκτακτο επίδομα στους δικαιούχους

Φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισήγαγε τέσσερις καινοτομίες με σκοπό να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες στην υποβολή των δηλώσεων.

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα νέα στοιχεία.

Φιλοθέη Μακριδάκη

«Η εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώεων είναι έως 30 Ιουνίου. Και φέτος στην εφάπαξ εξόφληση θα υπολογιστεί έκπτωση της τάξεως του 3%», αναφέρει στο star.gr η φοροτεχνικός και φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη

Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ.) όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.).

Δώρο Πάσχα 2022: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Επίσης, οι φορολογούμενοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1η/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

Φέτος, για πρώτη φορά συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς τόσο τα κοινά τέκνα όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.

Και μην ξεχνάμε ότι φέτος προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

Και μην ξεχνάμε ότι οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανήλικων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top