Φυσικό αέριο: Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα της απαίτησης πληρωμής σε ρούβλια

Γιατί δεν ανησυχεί ακόμα η απαίτηση Πούτιν  την Αθήνα

φυσικό αέριο αγωγός

Καθησυχαστική εμφανίζεται μέχρι στιγμής η  ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου σε ρούβλια.  

 Πούτιν: Πληρωμή σε ρούβλια ή... τέλος το φυσικό αέριο για τη Δύση!     

Οι πληρωμές από την 1η Απριλίου αφορούν συμβόλαια για παραδόσεις μετά απο μήνες καθώς οι ποσότητες που θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα έχουν προπληρωθεί. 

Επίσης, η  προμήθεια γίνεται μέσω εταιρικών συμφωνιών και οι ρήτρες δεν αλλάζουν μονομερώς. Εφόσον η Ρωσία επιθυμεί πληρωμή σε ρούβλια  Gazprom Βank έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τα ευρώ ή δολάρια σε ρούβλια, ενώ αυτό που αφορά τα κράτη είναι η τιμή της προμήθειας, με βάση τις υφιστάμενες  μακροχρόνιες συμβάσεις για παραδόσεις φυσικού αερίου.

Γερμανία – Γαλλία: Απορρίπτουμε τον εκβιασμό Πούτιν με το φυσικό αέριο 

Ακόμη και στο ακραίο σενάριο που η Ρωσία αγνοήσει όλα τα παραπάνω, υπάρχουν εναλλακτικές που εξετάζονται και θα παρουσιαστούν την άλλη βδομάδα. Οι λύσεις που είναι το τραπέζι αφορούν την επιπλέον  προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), νέα δεξαμενή σε πλοίο, αποθήκευση σε υπόγεια δεξαμενή στην Ιταλία, αύξηση ποσοτήτων από τον αγωγό TAP, αύξηση παραγωγής από λιγνίτη, λειτουργία εργοστασίων φυσικού αερίου με ντίζελ.

Απόφαση «άνευ προηγουμένου»: Οι ΗΠΑ θα πάρουν πετρέλαιο από τα αποθέματα

Το ζήτημα πάντως επαναφέρει στο προσκήνιο τον εκβιασμό που επιχειρεί η Μόσχα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία.   

Για τον ίδιο λόγο πριν από οποιαδήποτε αντίδραση της Ελλάδας, αναμένεται να υπάρξει ευρωπαϊκή θέση και τοποθέτηση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top