Tριγμοί στη ρωσική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις

«Ουρές» στα ΑΤΜ στην Αγία Πετρούπολη

Οι Ρώσοι πολίτες και οι επιχειρήσεις ένιωσαν σήμερα τις πρώτες επιπτώσεις από τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε εσπευσμένα σε μέτρα για να στηρίξει το ρούβλι που «βούτηξε», ενώ πολυεθνικοί κολοσσοί αποσύρονται από επενδύσεις σε ρωσικές εταιρίες. Η Ευρώπη ανησυχεί, πάντως, για τις τιμές στην Ενέργεια και τα παιχνίδια που μπορεί να παίξει η Μόσχα. 

Η Ευρώπη πήρε το όπλο της: Πρώτη φορά στέλνει στρατιωτική βοήθεια   

Από την περασμένη Πέμπτη όλοι τρέχουν από ΑΤΜ σε ΑΤΜ για να βγάλουν χρήματα. Κάποιοι είναι τυχεροί, κάποιοι όχι 

Από το 9,5% στο 20%, υποχρεώθηκε να αυξήσει το επιτόκιο της η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, καθώς το ρούβλι βρέθηκε να «κατρακυλά» ως και 35%, μετά την απόφαση Ευρωπαίων και Αμερικανών να «παγώσουν» τα περιουσιακά της στοιχεία, να αποκλείσουν το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και να απομονώσουν ρωσικές τράπεζες από το διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT. 

Η πρώτη κατάρρευση ρωσικής τράπεζας στην Ευρώπη από φυγή  καταθέσεων

Οι μαζικές αναλήψεις υπό το φόβο των κυρώσεων, έφεραν και την πρώτη κατάρρευση ρωσικής τράπεζας. Το παρακλάδι της Sberbank στην Αυστρία και οι θυγατρικές σε Κροατία και Σλοβενία, κλείνουν με παρέμβαση της ΕΚΤ λόγω έλλειψης ρευστότητας.  
«Δείχνουν τον  μεγάλο πρόβλημα και δείχνουν και το ευάλωτο της ρωσικής οικονομίας στις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες θα ενταθούν... 

Πώς ο Στάλιν εξόντωσε εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα  

Δημοσιογράφος από την Ουκρανία, τρέμοντας από τη συγκίνηση ζήτησε από τους Ευρωπαίους την ολική απομόνωση των ρωσικών τραπεζών: «Γιατί μόνο κάποιες τράπεζες κόβονται από το SWIFT; Τι περιμένετε; Δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι δε θα παραδοθούν; Περιμένετε να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι στην Ουκρανία;». 

Συναγερμός στην Ευρώπη για την ενέργεια

Η κλιμάκωση της έντασης και η ανησυχία για ρωσικά αντίποινα στον τομέα της Ενέργειας εκτίναξαν την τιμή του φυσικού αερίου στα 105 ευρώ και του πετρελαίου στα 100 δολάρια, φέρνοντας εκτάκτως στις Βρυξέλλες τους Ευρωπαίους υπουργούς 

Αίτημα ένταξης στην ΕΕ κατέθεσε επισήμως ο Ζελένσκι! 

«Αυτό θα μπορούσε να έχει τρομερά αποτελέσματα στον τομέα της ενέργειας. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στις τιμές ενέργειας και στην ασφάλεια της ενέργειας» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας   

Ήδη η τιμή της αμόλυδβης «πέταξε» πάνω από τα 1,9 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος «σκαρφάλωσε» στα 255 ευρώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top