Αίτημα ένταξης στην ΕΕ κατέθεσε επισήμως ο Ζελένσκι! 

Έφθασε ήδη η αίτηση στις Βρυξέλλες 


Οι ιστορικές κυρώσεις τη Κομισιόν για τη Ρωσία/ Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (28/2/22)

Αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε επισήμως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι! Πρόκειται για μία ακόμα απάντηση της χώρας στην εισβολή της Ρωσίας, την οποία είχε ήδη προαναγγείλει.    

Ουκρανία: Όλες οι κυρώσεις που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία 

Το αίτημα με την υπογραφή του έχει φθάσει ήδη στις Βρυξέλλες όπως φαίνεται και στη φωτογραφία: 

  

To αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ 

Την κατάθεση του αιτήματος ανακοίνωσε η Προεδρία της Ουκρανίας και μέσω twitter.    

 


Νωρίτερα σήμερα ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει σε διάγγελμά του για την πρόθεση κατάθεσης επισήμου αιτήματος ένταξης στην ΕΕ: «Στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε σε ισότιμη βάση. Είμαι σίγουρος ότι είναι δίκαιο. Είμαι σίγουρος ότι είναι δυνατό» 


Αυτό που αναμένεται πλέον είναι η αντίδραση της Ρωσίας. 

 

Το ταραγμένο ιστορικό της προσπάθειας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και ο ρωσικός δάκτυλος   

 

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ είχε αποτελέσει την αιτία των ταραχών το 2013 οι  οποίες οδήγησαν στην αλλαγή κυβέρνησης, όταν τον Νοέμβριο της συγκεκριμένης χρονιάς ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει τη Συνθήκη σύνδεσης με την ΕΕ. Ακολούθησαν διαδηλώσεις στο Κίεβο από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτησή του, οι οποίοι  υποστήριζαν ότι εξυπηρετεί τα σχέδια της Ρωσίας. 

Μετά τις 16 Ιανουαρίου 2014 οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν λόγω της ψήφισης νόμων κατά των συγκεντρώσεων από την τότε κυβέρνηση, που είχαν τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα.  

Τελικά, στις 22 Φεβρουαρίου 2014 το Κοινοβούλιο της χώρας κήρυξε έκπτωτο τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς και προκήρυξε προεδρικές εκλογές για τις 25 Μαΐου του 2014, με τον Γιανουκόβιτς να διαφεύγει στη Ρωσία όπου ζήτησε και έλαβε άσυλο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top