Απίστευτο: Στα αζήτητα 269 εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές φόρου

Γιατί οι δικαιούχοι δεν προσέρχονται να τα εισπράξουν

Χαρτονομίσματα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, ειδικά εν μέσω της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα, το γεγονός ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές φόρου μένουν… στα αζήτητα.

Συγκεκριμένα, το 30% των επιστροφών φόρου που εκκρεμούν, καθώς ποσό ύψους 269 εκατ. ευρώ, που μπορεί άμεσα να δοθεί στους δικαιούχους, δεν έχει αναζητηθεί ακόμη από κανέναν φορολογούμενο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο!

Επιδότηση λογαριασμών: 39 ευρώ για το ρεύμα, 40 ευρώ για το φυσικό αέριο

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν την εξέλιξη των εκκρεμών επιστροφών φόρων, το συνολικό προς επιστροφή ποσό τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε ανέλθει στα 883 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 304 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 579 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ΑΦΕΚ.

Ακρίβεια: «Παράθυρο» για επίδομα αντί μείωσης ΦΠΑ σε τρόφιμα

Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι από το «πακέτο» των εκκρεμών επιστροφών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή από τα 304 εκατ. ευρώ:

* τα 269 εκατ. ευρώ, ή ποσοστό 88%, είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών,

* τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν έχουν αποδοθεί «αδικαιολόγητα» στους δικαιούχους.

Στελέχη της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «αμέλεια» από την πλευρά των δικαιούχων, αφού τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν φόρο εισοδήματος, αλλά κυρίως και πρωτίστως ΦΠΑ, που όλοι θα ήθελαν να έχουν σε ρευστό ή να συμψηφίσουν με μελλοντικές οφειλές.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Θα υποβληθούν πιο νωρίς από ποτέ

Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι οι δικαιούχοι δεν προσέρχονται να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου ή δεν προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά γιατί ενδεχομένως «φοβούνται» τον έλεγχο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top