ΑΦΜ και για πολυκατοικίες: Πού και πότε θα χρησιμοποιείται

Πώς διευκολύνει για συναλλαγές όπως το επίδομα θέρμανσης ή το Εξοικονομώ

Πολυκατοικίες

Τέλος στα προβλήματα και τις έντονες αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών, μεταξύ του διαχειριστή και των ιδιοκτητών διαμερισμάτων, βάζει η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) θεσπίζοντας απλούστερες διαδικασίες για την απόκτηση ΑΦΜ από πολυκατοικίες.

Η απόκτηση ΑΦΜ θα μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή μέσω του διαχειριστή. Μάλιστα, προβλέπεται πως ακόμη κι αν δεν υπάρχει διαχειριστής, μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτιρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός.

Πότε απαιτείται ο ΑΦΜ

Ο ΑΦΜ είναι απαραίτητος για τις πολυκατοικίες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021».

Εξοικονομώ: Τετράμηνη παράταση για την υλοποίηση εργασιών του Β’ Κύκλου  

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει από τις 8 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 28 Μαρτίου 2022.

Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας στο «Εξοικονομώ» θα πρέπει η πολυκατοικία να έχει σε ισχύ ΑΦΜ διαχείρισης πολυκατοικίας.

Ύστερα από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση πολυκατοικίας από τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθέναν από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας διευκολύνει τους διαχειριστές και για το επίδομα θέρμανσης.

Με βάση τον ΑΦΜ εκδίδονται τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και υποβάλλεται η αίτηση, με την ΑΑΔΕ να διευκρινίζει ότι ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει ούτε να διαγραφεί κατά την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top