Συναγερμός για ηλεκτρονικές απάτες: Κλέβουν χιλιάδες ευρώ από καταθέσεις

Αυξήθηκαν κατά 515% το 2021

Συναγερμό στην αστυνομία, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Τράπεζα της Ελλάδας έχει σημάνει η αλματώδης αύξηση της λείας από ηλεκτρονικές απάτες κατά 515% το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαν κλαπεί από τραπεζικούς λογαριασμούς 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη φετινή το ποσό διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ.

Νέα απάτη με SMS: «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 μέρες»

Δηλαδή, κατά μέσο όρο οι δράστες, το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, «σήκωναν» καταθέσεις της τάξης των 150.000 ευρώ την ημέρα!

Πώς κλέβουν τις καταθέσεις

Για να γίνει η απάτη απαιτείται η συμμετοχή του θύματος, καθώς δεν είναι δυνατή η παράκαμψη των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι για να πετύχουν τον σκοπό τους και να κάνουν μια μεταφορά χρημάτων χρειάζονται τα εξής:

- Τα στοιχεία για την είσοδο στο e-banking του θύματος.

-Τον κωδικό μιας χρήσης που αποστέλλεται με SMS στο κινητό του.

- Αν η επιβεβαίωση των συναλλαγών γίνεται μέσω ειδοποίησης στο mobile banking , πρέπει να πείσουν το θύμα να τη δώσει.

Τα μισά περιστατικά απάτης αφορούν στην κλασική μέθοδο του ψαρέματος (phising) των στοιχείων. Στην προκειμένη περίπτωση οι δράστες αποστέλλουν ένα απατηλό e-mail ή ακόμα και SMS με το οποίο ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι πρέπει να μπει στον λογαριασμό του στο e-banking πατώντας συγκεκριμένο link προφασιζόμενοι ένα πρόβλημα πχ ότι μπλόκαρε η κάρτα του ή πάγωσε ο λογαριασμός του.

Αν το θύμα πατήσει το link εισέρχεται σε μια ιστοσελίδα που μοιάζει με το e-banking της τράπεζας του. Εφόσον πληκτρολογήσει εκεί τα στοιχεία εσόδου του, αυτά περιέχονται στην κατοχή των δραστών. Στη συνέχεια οι τελευταίοι ζητούν από τα θύματα να τους αποκαλύψουν τον κωδικό μιας χρήσης που εστάλη στο κινητό τους, ώστε να εκτελέσουν τη μεταφορά που θέλουν.

Για την απόκτηση των στοιχείων στο e-banking χρησιμοποιείται και η ακόλουθη μέθοδος:

Οι δράστες τηλεφωνούν στο θύμα υποτίθεται εκ μέρους της Microsoft για την επίλυση ενός ζητήματος στον υπολογιστή . Αν τους δοθεί η απαραίτητη εξ αποστάσεως πρόσβαση εγκαθιστούν προγράμματα παρακολούθησης και με τον τρόπο αυτόν μαθαίνουν τους κωδικούς e-banking.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top