Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές έως το τέλος του 2022

Περιορίζεται το μισθολογικό κόστος

Κέρματα

Η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπεται με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατίθεται στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά».

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (για εργοδότες και εργαζομένους) κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ισχύει από 1η Ιουνίου 2020 και θα παραμείνει σε ισχύ και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περιορίζεται το μισθολογικό κόστος από τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών έως το τέλος του επόμενου έτους.

Πώς θα γίνει η πληρωμή φόρων μέσω της επιδότησης παγίων δαπανών

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, περιορίζοντας τη συνολική επιβάρυνσή τους, και συμβάλλει αφενός στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αφετέρου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Κατά τον πρώτο χρόνο της παρούσας κυβέρνησης οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Με τη ίδια τροπολογία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, γίνεται πιο ευνοϊκή - με περισσότερες δόσεις μέσω παρακράτησης μικρότερου μέρους της σύνταξης - η διαδικασία επιστροφής των ποσών, που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως από τον e-ΕΦΚΑ σε δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Συγκεκριμένα, κατά παρέκκλιση του άρθρου 103 του Ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»), στον οποίο το ποσοστό παρακράτησης από την κύρια σύνταξη ορίζεται σε 1/3 των καταβαλλόμενων παροχών, ειδικά για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας προβλέπεται ότι η καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις (που παρακρατούνται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top