ΕΝΦΙΑ: Σε 10-12 δόσεις η πληρωμή του φόρου ακινήτων

Σταϊκούρας: Στόχος μας να μειωθεί κατά 8% ο φόρος το 2022

Τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Mega, ανακοίνωσε αύξηση των δόσεων για τον φόρο ακινήτων, οι οποίες σήμερα είναι 6, ωστόσο άφησε ανοικτό παράθυρο για το πόσες δόσεις θα αποφασιστούν τελικά.

«Το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν. Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Νέες αντικειμενικές αξίες: Δείτε τη λίστα - Πού αυξάνονται, πού μειώνονται

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, οδηγούν σε αυξήσεις στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δε θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ στη μεσαία τάξη, ούτε πιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων. Θα επιβαρυνθούν, όμως, κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υπο-φορολογούνταν.

«Η άσκηση συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα, θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε, ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές, που ανέβηκε η αντικειμενική αξία», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι – ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, που θα υπάρχει το 2022 – να μειωθεί κατά 8% ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά.

Πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα

Αναφερόμενος στο πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα, όπως τον φόρο κληρονομιάς, μεταβίβασης, κλπ, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».

«Η άσκηση που κάνουμε προσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες σε αυτό που η ίδια αγορά έκανε την τελευταία τριετία. Συνολικά δε θα υπάρχει επιβάρυνση με τον ΕΝΦΙΑ, θα επιδιώξουμε να τον μειώσουμε συνολικά, και να αναδιαμορφώσουμε τους συντελεστές. Παραπάνω θα πληρώσουν μόνοι κάποιοι που υποφορολογούνταν», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top