Νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας: Σενάριο για 60 ή 72 δόσεις  

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ για τις οφειλές 13 δισ. ευρώ

Βελτιωμένη ρύθμιση οφειλών για τα νέα χρέη της πανδημίας επεξεργάζεται ήδη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με τις οριστικές αποφάσεις πάντως για το περιεχόμενό της να αναμένονται αργοτερα.

Έρχεται ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε 240 δόσεις      

Τα «φρέσκα» χρέη στην εφορία, δηλαδή όσα δημιουργήθηκαν την περασμένη χρονιά, υπολογίζονται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2,1 δισ. ευρώ είναι οι νέες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα νέα «κόκκινα» δάνεια, που κατά τις τράπεζες δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 5 δισ. ευρώ, ενώ άγνωστος «Χ» παραμένει το χρέος μεταξύ ιδιωτών, κάτι που θα αποκαλυφθεί όταν αρθούν τα moratoria για τις επιταγές.  

Όλες οι νέες ρυθμίσεις του Γέφυρα 2 για τα δάνεια  - Τι δήλωσε ο ΣταΪκούρας

Σε ποιο ποσό ανέρχονται τα νέα χρέη της πανδημίας    

Με αυτά τα δεδομένα, πρόκειται για νέα πανδημικά χρέη που προσεγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ για το 2020, ωστόσο δεν πρέπει να λησμονεί κανείς τα χρέη του 2021, καθώς η οικονομία «αποσωληνώνεται» σταδιακά συμπληρώνοντας το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ παρά το «κούρεμα»  που αποφασίστηκε στους τρεις πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς επίσης ότι από την Πρωτοχρονιά του 2022 θα πρέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή αυτών των δανείων.  

Σε 120 δόσεις οι οφειλές σε δήμους
 

Πάνω σε αυτό το πεδίο εργάζεται πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο για μια «γενναία» βελτίωση της ρύθμισης των 48 δόσεων, η οποία επί του παρόντος καλύπτει τις οφειλές της πρώτης καραντίνας. 

Το πιο πιθανό σενάριο για τη νέα ρύθμιση  

Συγκεκριμένα, το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει αύξηση των 48 δόσεων σε 60 ή 72, καθώς και διεύρυνση της περιμέτρου έτσι ώστε να καλυφθούν υπό προϋποθέσεις και τα χρέη από τον Ιούνιο του 2020 και μετά. Σε αυτήν την περίπτωση, θα εξεταστούν τα περιθώρια να καλυφθούν και τα φετινά χρέη φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (πτώση τζίρου, αναστολή λειτουργίας, πληττόμενοι κλάδοι).  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top