Όλες οι νέες ρυθμίσεις του Γέφυρα 2 για τα δάνεια  - Τι δήλωσε ο ΣταΪκούρας

Στη Βουλή τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση τα μέτρα

Χρηστος Σταϊκούρας

Στην ενσωμάτωση μίας σειράς νέων ευνοϊκών μέτρων στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλωσή του.  

Σταϊκούρας για τα δάνεια: 33.117 αιτήσεις για το Γέφυρα 2 σε έναν μήνα   

Συγκεκριμένα ο  Υπουργός Οικονομικών δήλωσε: 

«Μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, το Υπουργείο Οικονομικών πέτυχε την ενσωμάτωση μίας σειράς νέων ευνοϊκών μέτρων στο Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2”. Μέτρα ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλής (“κούρεμα” τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.  

Πρόκειται για μέτρα που ενεργοποιούνται πρώτη φορά στη χώρα μας, και είναι προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, διασφαλίζοντας έτσι την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας». 
 

Επανεκκίνηση οικονομίας: Όλα τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό 

 

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι πιστωτές πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: 

 Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου: 

1.    Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και 

2.    να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: 
α. μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης   αποπληρωμής, ή/και 
              β. διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και 
γ. διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια,  όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και 
              δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και 

3.    να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου. 

ΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ    

 Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων: 

1.    Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης, 
2.    να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου. 
 
Όλα τα ανωτέρω θα υποβληθούν τις επόμενες μέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση. Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι χθες αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top