Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 4,2% και 4,4% στην ΕΕ το 2021 - 2022

«Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές είναι υψηλοί»

Σημαία ΕΕ

Η οικονομία της ΕΕ θα επεκταθεί κατά 4,2% το 2021 και κατά 4,4% το 2022, η οικονομία της ζώνης του ευρώ προβλέπεται κατά 4,3% φέτος και 4,4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν σήμερα σήμερα στις Βρυξέλλες και σημαντικά καλύτερα από τις χειμερινές προβλέψεις που παρουσίασε το Φεβρουάριο.

Τα ποσοστά ανάπτυξης θα συνεχίσουν να ποικίλλουν σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να δουν τις οικονομίες τους να επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το τέλος του 2022, προβέπει η Κομισιόν.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές είναι υψηλοί και θα παραμείνουν όσο η σκιά της πανδημίας COVID-19 κρέμεται πάνω από την οικονομία, τονίζει η Κομισιόν.

Aνάπτυξη 4,1% για φέτος και 6% για 2022 προβλέπει η Κομισιόν για Ελλάδα

Οι εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση και η αποτελεσματικότητα και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εμβολιασμού θα μπορούσαν να αποδειχθούν καλύτερα ή χειρότερα από ό, τι υποτίθεται στο κεντρικό σενάριο αυτής της πρόβλεψης, καταγράφει.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές είναι υψηλοί και θα παραμείνουν όσο η σκιά της πανδημίας COVID-19 κρέμεται πάνω από την οικονομία, τονίζει η Κομισιόν.

Οι εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση και η αποτελεσματικότητα και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εμβολιασμού θα μπορούσαν να αποδειχθούν καλύτερα ή χειρότερα από ό, τι υποτίθεται στο κεντρικό σενάριο αυτής της πρόβλεψης, καταγράφει.

Ο Επίτροπος για την Οικονομία κατά την παρουσίαση των προβλέψεων τόνισε ότι η σκιά του COVID-19 αρχίζει να φεύγει από την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Μετά από ένα αδύναμο ξεκίνημα του έτους, προβάλλουμε ισχυρή ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και το 2022. Η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική στήριξη υπήρξε - και παραμένει - απαραίτητη για να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους και τις εταιρείες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα», εξήγησε, ζητώντας να μην υπάρξει πρόωρη άρση των υποστηρικτικών μέτρων. Το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα θα τεθεί και στο επικείμενο Eurogroup του Μαϊού, με βάση τις προβλέψεις και την προηγούμενη εισήγηση της Κομισιόν για διατήρηση της θετικής δημοσιονομικής στάσης.

Στις προβλέψεις, η Κομισιόν καταγράφει ότι η αντίστοιχη αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους αναμένεται να κορυφωθεί φέτος πριν αρχίσει να μειώνεται. Στην ΕΕ, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να κορυφωθεί στο 94% φέτος, προτού μειωθεί ελαφρώς σε 93% το 2022. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να ακολουθήσει την ίδια τάση, αυξάνοντας σε 102% φέτος και πέφτοντας στο 101% το 2022.

Ο αντίκτυπος του πλάνου ανάκαμψης με την ονομασία NextGenerationEU θα αρχίσει να γίνεται αισθητός φέτος και επόμενος, «αλλά έχουμε πολύ σκληρή δουλειά μπροστά - στις Βρυξέλλες και τις εθνικές πρωτεύουσες - για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την ιστορική ευκαιρία», τόνισε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι. 

«Και φυσικά, η διατήρηση του ισχυρού τώρα εμβολιαστικού ρυθμού στην ΕΕ θα είναι κρίσιμη - για την υγεία των πολιτών μας και των οικονομιών μας», προειδοποίησε.

Τζεντιλόνι: Καλές οι προοπτικές αναποτυξης της ελληνικής οικονομίας

Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι σε γενικές γραμμές καλές, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος επί των οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, ερωτηθείς σχετικά κατά την παρουσίαση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων που εκπόνησε η γενική διεύθυνση οικονομικών της Κομισιόν.

Ο Επίτροπος ανέγνωσε τα ευρήματα του σχετικού κεφαλαίου για την Ελλαδα καταγράφοντας ότι «η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,1% το 2021 και 6% το 2022» και σημείωσε ότι «αυτό είναι σημαντικό για μία χώρα για την οποία οι επιπτώσεις από τις δυσκολίες διεθνώς στον τομέα του τουρισμού, είναι ιδιαίτερα αισθητές».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε την ελπίδα όπως «οι επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού μειωθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, με μια πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν», η οποία θα είναι μικρότερη, αλλά δεν θα ακυρωθεί εντελώς. 

Ο Επίτροπος εξήγησε αναλυτικά ότι «από αυτήν την άποψη οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία είναι καλές, αν και λίγο χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των ελληνικών Αρχών, λόγω της μεγάλης βαρύτητας που δώσαμε στις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Κατέγραψε τέλος ότι «η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ισχύει και για τους στόχους του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι ξεκινάει μια σημαντική περίοδος δραστηριότητας για την Ελλάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας της».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top