Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι απαλλάσσονται από το όριο του 30%

«Ακυρώνει» το πρόστιμο για χιλιάδες φορολογούμενους το ΥΠΟΙΚ

Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα / Πηγή βίντεο: Open

Την απαλλαγή χιλιάδων φορολογούμενων από το υποχρεωτικό μέτρο των ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Πολλοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν κατά τη χρονιά της πανδημίας, το 2020, να καλύψουν το όριο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με την πληρωμή έξτρα φόρου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Χρήστου Σταϊκούρα στους θεσμούς, η οποία αναμένεται να πάρει έγκριση, θα είναι να εξαιρεθούν από το πρόστιμο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, οι πληττόμενοι από την πανδημία, αλλά και όσοι, για λόγους ανωτέρας βίας, δεν μπόρεσαν μέσα στο 2020 να πραγματοποιήσουν αρκετές συναλλαγές.

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxis – Πιο μεγάλη φέτος η έκπτωση

Υπενθυμίζεται ότι, σε όσους δεν πιάνουν το όριο του 30% με ηλεκτρονικές αποδείξεις, επιβάλλεται πρόστιμο, που ανέρχεται στο 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που έπρεπε να μαζέψει ο φορολογούμενο, με αυτές που τελικά συγκέντρωσε

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαίρεση θα αφορά τις κατηγορίες, που θα αφορά και η απαλλαγή από τα τεκμήρια:

•    ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με πληττόμενο ΚΑΔ

•    εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής

•    εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Συνεργασία»

•    ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα του ενοικίου τους, λόγω της υποχρεωτικού κουρέματος.

Παράλληλα, η εξαίρεση θα ισχύσει και για φορολογούμενους μιας συγκεκριμένης ηλικίας (πιθανόν από τα 65 έτη και πάνω), αλλά και για κατοίκους περιοχών, που βρέθηκαν στο «κόκκινο» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως, βάσει νόμου, οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών παλλάσσονται της υποχρέωσης πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους και συγκεντρώνουν μόνο τις χάρτινες αποδείξεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top