Νέος κατώτατος μισθός: Πότε και πώς θα αλλάξει

Ξεκίνησε η διαδικασία για την αναμόρφωσή του

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινούν πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνονται κάθε καλοκαίρι

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού, μετά από τρεις αναβολές της διαδικασίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πρώτο βήμα, όπως προβλέπεται, έγινε με την αποστολή από την Επιτροπή Διαβούλευσης της έγγραφης πρόσκλησης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να ξεκινήσουν την σύνταξη της έκθεσης τους, που θα βάλει μπροστά την διαδικασία των διαβουλεύσεων.

Κατώτατος μισθός: Ξεκινά άμεσα η διαδικασία για επανακαθορισμό του

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς κρατάει περίπου τέσσερις μήνες. 

Προς το τέλος Μαΐου θα διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το πόρισμα συντάσσεται σε συνεργασία με επιτροπή αποτελούμενη από πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων, ενώ το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου και υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας.

Πώς επηρέασε η πανδημία των κατώτατο μισθό στην Ελλάδα

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο,  όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, καθόρισε νέο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία. Ο διάλογος θα ξεκινά πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνεται κάθε καλοκαίρι. Επομένως, η πρώτη σχετική απόφαση θα ληφθεί το φετινό καλοκαίρι και η επόμενη το καλοκαίρι του 2022.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν με την οικονομία πιεσμένη πέρυσι και φέτος, λόγω της πανδημίας, υπάρχει περιθώριο για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αν και τον επερχόμενο Ιούλιο εκτιμάται πως η κατάσταση της οικονομίας θα έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς θα έχει ανοίξει και τουρισμός, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι είναι δύσκολη μία αύξηση στον κατώτατο μισθό σε αυτή τη φάση.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού έγινε το Φεβρουάριο του 2019, όταν με απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε κατά 10,9%, φτάνοντας στα 650 ευρώ, έναντι 586 ευρώ (μικτά αμφότερα τα ποσά).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top