Πώς επηρέασε η πανδημία των κατώτατο μισθό στην Ελλάδα

Αυξήσεις σε εισόδημα, αλλά και σε βασικά είδη διατροφής

Δείτε το ρεπορτάζ του Star για τις αυξήσεις στους μισθούς σε περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2021

Με τον ίδιο μισθό, αλλά με ελαφρώς αυξημένο εισόδημα βρίσκει το 2021 τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2021 φέρνει αυξήσεις κατά 2,2% στις καθαρές αποδοχές μισθωτών και έτσι το καθαρό το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού είναι 558 ευρώ, αντί 546 ευρώ.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Picodi στην Ελλάδα και άλλες 55 χώρες ανά τον κόσμο, η Ελλάδα ήταν από τις χώρες, στις οποίες υπήρξε αύξηση κατώτατου μισθού.

Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις μισθών το 2021

Η υψηλότερη αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώθηκε στην Ουκρανία (27% από έτος σε έτος), μετά έχουμε τη Τουρκία με 21,6%. Μετά τη μετατροπή σε ευρώ, ο ελάχιστος μισθός στην Ουκρανία παραμένει ένας από τους χαμηλότερους (143 ευρώ).

Picodi έρευνα κατώτατος μισθός

Από την άλλη, 1 στις 3 χώρες της έρευνας δεν αύξησε τον ελάχιστο μισθό της το 2021.

Την ίδια ώρα, όμως, η μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού έχει συνδυαστεί και με αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πήρε ως βάση οκτώ βασικά είδη (ψωμί, γάλα, αυγά, ρύζι, τυρί, κρέας, φρούτα και λαχανικά), η μηνιαία δαπάνη αυξήθηκα κατά 3,63% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 99,75 ευρώ.

Picodi έρευνα βασικά τρόφιμα

Συγκεκριμένα: 

•    Γάλα (10 λίτρα) – 11,90 €
•    Ψωμί (10 φραντζόλες, 500γρ.το καθένα) – 8,60 €
•    Ρύζι (1,5 κιλά) – 2,52 €
•    Αυγά (20 τεμάχια) – 5,28 €
•    Τυρί (1 κιλό) – 7,96 €
•    Κρέας (6 κιλά) – 47,37 €
•    Φρούτα (6 κιλά) – 8,32 €
•    Λαχανικά (8 κιλά) – 7,80 €

Στα βασικά τρόφιμα το 1/5 του μηνιαίου μισθού

Όπως αναφέρει η έρευνα, τα βασικά τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 17,9% του κατώτατου καθαρού μισθού. Με τις τιμές του προηγούμενου έτους, τα ίδια προϊόντα έφτασαν το 17,6% του κατώτατου μισθού εκείνη την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξήθηκαν 0,3%.

Σε σχέση με τις άλλες χώρες της έρευνας, η Ελλάδα είναι λίγο πιο κάτω από τη μέση της λίστας, με πρώτες το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ιρλανδία, όπου οι πολίτες τους χαλούν το 7%, το 7,2% και το 7,6% του βασικού μισθού τους για τα βασικά τρόφιμα μηνιαίως.

Έρευνα picodi κόστος σε βασικά τρόφιμα

Αντίθετα, σε ορισμένες χώρες, όπως η Νιγηρία ή το Ουζμπεκιστάν, ο ελάχιστος μισθός είναι τόσο χαμηλός, που δεν καλύπτει καν το κόστος του πιο βασικού καλαθιού αγορών.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της Picodi εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top