900.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα μπορεί να πάρουν αύξηση λόγω οδηγίας ΕΕ!

Τι αναφέρει το σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν για επαρκείς ελάχιστους μισθούς 

Κομισιόν συνεδρίαση
Η Κομισιόν σε ώρα συνεδρίασης στις Βρυξέλλες     

Περισσότεροι από 24 εκατομμύρια εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς στην ΕΕ θα μπορούσαν να λάβουν αύξηση των αποδοχών εάν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων, για το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για «επαρκείς ελάχιστους μισθούς», υπολογίζει σήμερα η ETUC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων).

Κομισιόν: Πρόταση οδηγίας για επαρκείς ελάχιστους μισθούς σε όλη την ΕΕ

Στην Ελλάδα ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπορούσαν να λάβουν αύξηση μισθού με τη νέα οδηγία είναι 907.486 άτομα ή 34% του εργατικού δυναμικού.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων πιέζει να συμπεριληφθεί ένα «κατώφλι αξιοπρέπειας» στη νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι ελάχιστοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού στο κράτος μέλος .

Η Koμισιόν συμπεριέλαβε το κατώτατο όριο στο σχέδιο οδηγίας, αλλά μόνο ως ενδεικτικό οδηγό για τα κράτη μέλη. Η ETUC τώρα ανακοινώνει ότι ξεκινά να συνεργάζεται με ευρωβουλευτές για να το καταστήσει  υποχρεωτικό, όταν η οδηγία υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Τι ισχύει για όσους δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά

Η ETUC ζητεί επίσης τροποποιήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η απαίτηση «επάρκειας» στην οδηγία σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν το επίπεδο στο οποίο πρέπει να καταβάλλονται οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί τους (πάνω από το κατώτατο όριο), αλλά ότι οι νόμιμοι ελάχιστοι μισθοί τους είναι πάντα αρκετοί να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Ο καθορισμός του «κατωφλίου αξιοπρέπειας»  θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών για τουλάχιστον το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού σε έξι χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με ανάλυση της Κομισιόν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top