Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την Αττική

Στο πρόγραμμα και οι πολυκατοικίες για πρώτη φορά

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, είναι διαθέσιμα από σήμερα, 14 Δεκεμβρίου, για την περιφέρεια Αττικής.

Το νέο πρόγραμμα παρέχει επιδότηση έως και 85% για την υλοποίηση οικιακών παρεμβάσεων (5% για τις λιγνιτικές περιοχές Π.Ε Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας).

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Τα εισοδηματικά κριτήρια χωρίζονται σε 5 κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά επιχορήγησης.

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Στην τελική ευθεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εισοδηματικά κριτήρια για Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Για όλους αιτούντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ισχύει προσαύξηση +10% λόγω κορωνοϊού

Για όλους αιτούντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ισχύει προσαύξηση +10% λόγω κορωνοϊού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και τα νοικοκυριά.

Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα και πολυκατοικίες

Το πρόγραμμα αφορά για πρώτη φορά και πολυκατοικίες, δηλαδή παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Νέο Εξοικονομώ: Τι επιδότηση δικαιούστε ανάλογα με το εισόδημα

Στις δαπάνες, που περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του προγράμματος, περιλαμβάνονται και ο φωτισμός, αλλά και η αναβάθμιση ανελκυστήρα.

Το ποσοστό επιχορήγησης είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε  πολυκατοικία τύπου Α και τα 80.000 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

Οι αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών, ενώ οι αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Β περιλαμβάνουν μόνον παρεμβάσεις των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Σημειώνεται πως, για τις πολυκατοικίες, η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Εξαντλήθηκαν σε λίγη ώρα τα κονδύλια στις περιφέρειες Ηπείρου και Ιόνιων Νήσων

Μέσα σε λίγη ώρα εξαντλήθηκαν τα κονδύλια του προγράμματος για τις Περιφέρειες της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων.

Η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 11Δεκεμβρίου και το υψηλό ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων είχε ως αποτέλεσμα να δεσμευτεί το ποσό, που είχε προϋπολογιστεί, σε λιγότερο από μισή ώρα για την Ήπειρο και σε μια ώρα και 40 λεπτά περίπου για τα Ιόνια Νησιά.

«Το ξεκίνημα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ σήμερα ήταν πολύ καλό. Όχι μόνο γιατί το σύστημα λειτούργησε ομαλά και με τους γνωστούς κανόνες διαφάνειας. Αλλά και διότι παρά τις ενστάσεις και τις απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων, εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα μπορούν με σημαντική ενίσχυση από τα κονδύλια του προγράμματος να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους μειώνοντας έτσι το κόστος των λογαριασμών ρεύματος. Όσοι δεν κατόρθωσαν να μπουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τον επόμενο χρόνο θα προκηρυχθεί νέα αντίστοιχη δράση «Εξοικονομώ». Και αυτή θα είναι η πρακτική για όλα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top