Συμφωνία ΕΕ- Κίνας για προστασία ούζου, ρετσίνας, λαδιού, κρόκου και φέτας

Λίστα 100 ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων

Ούζο και φέτα

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ εξέδωσε σήμερα απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με τη συνεργασία και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ).

Μεταξύ των προϊόντων στη λίστα βρίσκονται για την Ελλάδα, η Φέτα, το Ούζο, το κρασί της Σάμου, οι ελιές Καλαμών, η μαστίχα Χίου, το ελαιόλαδο της Σητείας, ο Κρόκος Κοζάνης, η κεφαλογραβιέρα, η γραβιέρα κρήτης, το λάδι της Καλαμάτας, το λάδι από το Βόρειο Μυλοπόταμο Ρεθύμνης και το λάδι από Κολυμβάρι Χανίων, το Τσίπουρο, η Ρετσίνα Αττικής, το λάδι Λακωνίας και το λάδι Πεζών Ηρακλείου.

Για την Κύπρο περιλαμβάνεται η Ζιβανία (Τζιβανία / Ζιβάνα / Zivania), το Ούζο, η Κουμανδαρία (Commandaria) και το Λουκούμι Γεροσκήπου (Loukoumi Geroskipou).

Συνολικά μια λίστα με 100 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα διατροφής, όπως τα Queso Manchego, Champagne, Cava, Polska Wódka, Münchener Bier, Irish whisky, Porto Prosciutto και di Parma θα προστατεύονται νόμιμα στην Κίνα από απομιμήσεις και κακή χρήση.

Ομοίως, 100 κινεζικά προϊόντα, για παράδειγμα Pixian Dou Ban (Pixian Bean Paste), Anji Bai Cha (Anji White Tea), Panjin Da Mi (Panjin Rice) και Anqiu Da Jiang (Anqiu Ginger), θα προστατεύονται στην ΕΕ, επομένως διασφάλιση του αμοιβαίου σεβασμού των καλύτερων αμφοτέρων των γεωργικών παραδόσεων.

«Είναι η πρώτη φορά που υπογράψαμε συμφωνία με την Κίνα για την αμοιβαία προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα προστατεύονται καλύτερα στην κινεζική αγορά σε σχέση με παρόμοια προϊόντα που δεν έχουν την καταγωγή που υποδεικνύεται από αυτήν τη γεωγραφική ένδειξη. Αυτό θα βοηθήσει Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα και ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά», δήλωσε ο Peter Altmaier, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και προεδρεύων του  Συμβουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top