Ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση για το ψηφιακό ευρώ

Ποιοι είναι οι λόγοι που θα το έκαναν απαιραίτητο

ευρώ

Την πρώτη τους συζήτηση για τη δημιουργία του «ψηφιακού ευρώ» είχαν το βράδυ της Τρίτης οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, σε συνέχεια σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ – Τι είναι και τι σχεδιάζει η ΕΚΤ

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι ανέφερε κατά την ενημέρωση των συντακτών, «όσον αφορά στη συζήτηση για ένα ψηφιακό ευρώ, η Κομισιόν συμμερίζεται τις πολλές πτυχές της ανάλυσης που περιέχεται στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι κύριοι λόγοι που θα μπορούσαν να καταστήσουν απαραίτητο ένα ψηφιακό ευρώ στο εγγύς μέλλον είναι η ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πτώση του ρόλου των μετρητών ως μέσων πληρωμής και η προστασία της νομισματικής μας κυριαρχίας έναντι τυχόν μελλοντικής κυριαρχίας των μη ευρώ μορφές ψηφιακού χρήματος σε ευρώ στη ζώνη του ευρώ».

«Φυσικά απαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά σε αυτό το θέμα και η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες για να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες και προκλήσεις που συνεπάγεται», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πασκάλ Ντόναχου σημείωσε ότι οι υπουργοί βλέπουν τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ ως «κορυφαία προτεραιότητα».

«Όλοι συμφωνούμε ότι ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να αποφέρει οφέλη στους Ευρωπαίους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά. Όμως, ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ψηφιακού ευρώ δημιουργούν προκλήσεις και αξίζει τον πιο προσεκτικό προβληματισμό. Ένα ψηφιακό ευρώ αγγίζει κρίσιμα ζητήματα, ξεκινώντας από τη νομισματική σταθερότητα και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Οι επιπτώσεις για την οικονομική συμπερίληψη, την προστασία των δεδομένων, την επιβολή μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων ζητημάτων, όλα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. Επομένως, χαίρομαι που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας στρατηγική συζήτηση και τις πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες που μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια καινοτομία», σημείωσε.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο σχεδιασμός και η τελική απόφαση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη της ΕΚΤ», ξεκαθάρισε.

"Όμως, επειδή το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών, ενθαρρύνουμε την ΕΚΤ να συνεχίσει το έργο της σε σχέση με μοντέλα και επιλογές για την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ", συμπλήρωσε.

"Εν τω μεταξύ, αναμένω από το Eurogroup να επιστρέφει σε αυτό το θέμα σε τακτική βάση. Θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις του έργου στη νομισματική κυριαρχία μας, στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, στη χρηματοδότηση των τραπεζών, στην προστασία των καταναλωτών και στον διεθνή ρόλο του ευρώ", κατέληξε ο Π.Ντόναχου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top