Έρχεται το ψηφιακό ευρώ – Τι είναι και τι σχεδιάζει η ΕΚΤ

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο στην ΕΕ  

digital euro

Ξεκίνησε στις 12/10 η δημόσια διαβούλευση της ΕΚΤ για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ.  Όπως αναφέρει στην εισηγητική έκθεση ο Fabio Panetta, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η  επιδίωξη να διασφαλιστεί ότι τα μέσα πληρωμής είναι κατάλληλα για τον σκοπό τους έχει χαρακτηρίσει την οικονομική ιστορία.

Πώς θα δοθεί το πακέτο των 72 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη μπορεί να καυχηθεί για  την  υπεροχή στον τομέα των νομισμάτων που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και τη ρωμαϊκή εποχή. Υπενθυμίζει  μάλιστα πως όταν ο Marco Polo επισκέφθηκε την Κίνα τον 13ο αιώνα, σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε το χαρτονόμισμα και αποκάλεσε τον δημιουργό του «τέλειο αλχημιστή»

«Σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες είναι επιφορτισμένες με το θεμελιώδες καθήκον να παρέχουν στους πολίτες πρόσβαση χωρίς κόστος σε απλά, ασφαλή και χωρίς κινδύνους μέσα πληρωμής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα. Προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει στους Ευρωπαίους εύκολη πρόσβαση σε μια ασφαλή μορφή χρήματος της κεντρικής τράπεζας σε μια κοινωνία που κινείται όλο και πιο γρήγορα προς τις ψηφιακές πληρωμές, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να προωθήσει τις εργασίες για την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ» επισημαίνει ο Panetta.  

Τι είναι το ψηφιακό ευρώ;

Το ψηφιακό ευρώ όμως θα είναι  μια μορφή χρημάτων της κεντρικής τράπεζας που θα συμπληρώνει τα μετρητά και δε  θα τα αντικαθιστά.

Υπάρχει ήδη μια σειρά επιλογών όσον αφορά τις πληρωμές λιανικής: χρήματα από κεντρικές τράπεζες με τη μορφή μετρητών, χρήματα από εμπορικές τράπεζες –για παράδειγμα, ψηφιακές τραπεζικές καταθέσεις– και μη τραπεζικά ψηφιακά χρήματα (όπως κάρτες πληρωμών). Αυτό που δεν υπάρχει  είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα και το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε για όλες τις καθημερινές μας συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σε σύγκριση με τα υφιστάμενα μέσα ψηφιακών πληρωμών, ένα ψηφιακό ευρώ θα παρείχε προστιθέμενη αξία με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ 'όλα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές οπουδήποτε, από οποιονδήποτε και ανά πάσα στιγμή - ακριβώς όπως τα μετρητά στον φυσικό κόσμο.

Δεύτερον, θα έφερνε απλότητα: ένα ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να εύκολο στη χρήση και εύκολο στη μεταφορά. 

Τέλος, ένα ψηφιακό ευρώ αυξάνει την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ψηφιακές πληρωμές χάρη στη συμμετοχή της κεντρικής τράπεζας, η οποία –σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς προμηθευτές υπηρεσιών πληρωμών– δεν έχει εμπορικά συμφέροντα που σχετίζονται με τα δεδομένα των καταναλωτών. 

Γιατί να χρειαστούμε ένα ψηφιακό ευρώ;

Ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό σε μια σειρά σεναρίων.  

Ειδικότερα, θα ήταν απαραίτητο σε περίπτωση που οι πολίτες γίνουν απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν μετρητά καθώς γίνονται «ψηφιακοί».

Αυτή δεν είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα: τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ο πιο κοινός τρόπος πραγματοποίησης των πληρωμών λιανικής στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, ο ρόλος τους ως μέσου πληρωμών μειώνεται –σε ορισμένες χώρες με ταχείς ρυθμούς– καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν όλο και περισσότερο ηλεκτρονικά:  ως ποσοστό όλων των φυσικών πληρωμών λιανικής, οι πληρωμές σε μετρητά μειώθηκαν από 79% το 2016 σε 73% το 2019. 

Η τάση αυτή έχει επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας – με τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών να αναμένουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ψηφιακές πληρωμές τόσο συχνά όσο τώρα, ή ακόμη και να τις χρησιμοποιούν συχνότερα στο μέλλον.  Και λόγω αυτής της τάσης, μπορεί να δούμε μια περαιτέρω αύξηση στην υιοθέτηση των διεθνών συστημάτων καρτών και των λύσεων όπως τα πορτοφόλια πληρωμής και οι σχετικές  εφαρμογές.  

Διαβάστε την εισήγηση της ΕΚΤ στη δημόσια διαβούλευση: 

https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2020/html/ecb.sp201012_1~1d14637163.en.html

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top