Σταϊκούρας: 143.000 αιτήσεις μέχρι τώρα για το πρόγραμμα Γέφυρα! 

Τι είπε για τη δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένους πολίτες  

Χρήστος Σταϊκούρας Βουλή

142.757 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι την Τετάρτη 14/10 για συμμετοχή στο πρόγραμμα Γέφυρα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  απαντώντας στον αγορητή του ΚΙΝΑΛ  στη Βουλή, Μιχάλη Κατρίνη, που  του είχε ζητήσει στοιχεία. 

Σταϊκούρας: Τον Οκτώβριο θα «πέσει» σημαντική ρευστότητα στην οικονομία

Παρουσιάζοντας επίσης τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου και τις καινοτομίες του ανέφερε: «Εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προληπτικός μηχανισμός για την έγκαιρη προειδοποίηση και παροχή στήριξης του πολίτη στο πλαίσιο πρόληψης ώστε αυτός να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας. Ενσωματώνονται όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα, σε ένα ενιαίο πλαίσιο και μια ενιαία διαδικασία. Οι οφειλέτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία ή αδυναμία, να έχουν την δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα».  

Η 2η ευκαιρία, είπε Ο Υπουργός Οικονομικών, διασφαλίζει ότι τα χρέη της μιας γενιάς δεν θα μεταφέρονται στην επόμενη: Εισάγεται ένα ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο πλαίσιο αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. 

Ακόμη:


•    Η δυνατότητα για αναδιάθρωση γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας "κουρέματος" της οφειλής. Η παροχή ρύθμισης αποφασίζεται από την πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, από το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς. 

•    Προσφέρεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε έως 240 δόσεις προς τράπεζες και λοιπούς χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Θεσπίζονται μόνιμες πρόνοιες κοινωνικής πολιτικής για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας ώστε να αποφεύγονται πλειστηριασμοί, καθώς και σύσταση ενός Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, ώστε να αποφεύγονται εξώσεις. Για να αποφύγουν την πτώχευση, οι επιχειρήσεις δύνανται να προσφύγουν στη διαδικασία της εξυγίανσης, της οποίας το πλαίσιο εκσυγχρονίζεται, κατ' εφαρμογή της Οδηγίας 1023/2019.

•    Η πτώχευση συνοδεύεται απαρέγκλιτα από την απαλλαγή οφειλών, η οποία υλοποιείται γρήγορα. Παρέχονται σαφείς και συγκεκριμένες δικλείδες για την αποτροπή του ηθικού κινδύνου καταστρατήγησης και καταχρήσεων.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top