ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν αναδρομικά έξτρα φόρο ακινήτων

Αναδρομικός «ραβασάκι» έως 5 ετών για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Πορτοφόλι

Αναδρομικό «ραβασάκι» για τον ΕΝΦΙΑ έως 5 ετών θα λάβουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που διόρθωσαν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους ή τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους.

Μετά την υποβολή των διορθώσεων στα τετραγωνικά των ακινήτων, που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους, έρχεται η ώρα των τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9.

Έρχονται νέες μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ - Ποιοι κερδίζουν

Οι φορολογούμενοι, που νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετες επιφάνειες, θα πρέπει να ενημερώσουν και την εφορία για τις αλλαγές, που έχουν επέλθει στην εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9 χωρίς πρόστιμα αναμένεται να ανοίξει σύντομα, προκειμένου οι φορολογούμενοι να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2020.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα έτη θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται αναδρομικά και μπορεί να πάει πίσω στον χρόνο έως και για πέντε χρόνια. Αν, για παράδειγμα, δηλωθούν στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριου χώρου, ο οποίος τακτοποιήθηκε το 2011, αναζητείται αναδρομικός ΕΝΦΙΑ για όλη την περίοδο από το 2015 και μετά.

Η αναδρομικότητα υπολογίζεται για τα έτη, για τα οποία ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν σε λιγότερα τετραγωνικά. Δηλαδή, αν το ακίνητο είναι στην κατοχή του τωρινού ιδιοκτήτη από το 2018, θα πληρώσει αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για τα επιπλέον τετραγωνικά για τρία έτη.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί αυξημένος, τόσο για φέτος όσο και για όσα χρόνια στο παρελθόν το εμβαδόν των ακινήτων ήταν μικρότερο εκείνου που δηλώθηκε στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top