Αγωνία για 180 εργαζόμενους στην Πίτσος 

Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες θέλουν μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία  

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρείας Πίτσος. Oι Γερμανοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν, μετά από 155 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, να μεταφέρουν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών στην Τουρκία . 

Το ζήτημα είχε απασχολήσει την επικαιρότητα και το 2017, όπως μπορεί να δει κάποιος στο ρεπορτάζ της Κ. Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star:

K. Μακρή: Δεν έχει τελειωμό ο εφιάλτης με τα λουκέτα στις βιομηχανίες 

Ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Χρήστος Κούμπουλας συνοψίζει σε μια φράση την κατάσταση: «Γέρικο γαϊδούρι, καινούργια περπατησιά». Εργάζεται 40 χρόνια στην Πίτσος και εκφράζει την αγωνία του για το άδηλο μέλλον των συναδέλφων του. «Οι εργάτες της παραγωγής δύσκολα θα καταπιαστούν με μια νέα δουλειά όταν βγουν στην ανεργία».

Ο γερμανικός κολοσσός ΒSΗ  σχεδιάζει να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής μεχρι τα τέλη του έτους .

Η ιστορία της Πίτσος ξεκίνησε το 1865. Αρχικά κατασκεύαζε σόμπες πετρελαίου. Μετά παρήγαγε μικρές οικιακές συσκευές και ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, βάζοντας την τεχνολογία στα ελληνικα σπίτια. Το 1976 εξαγοράστηκε από τη Siemens και ξεκίνησε να κατασκευάζει ψυγεία, καταψύκτες και κουζίνες. 

Στο εργοστάσιο παραγωγής εργάζονται σήμερα 180 άτομα 

«Η SIEMENS ΑΘΕΤΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ»

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης το σωματείο εργατοϋπαλλήλων μετάλλου αναφέρει ότι το γκρουπ που έχει αγοράσει την Πίτσος δεν τήρησε όσα είχαν συμφωνηθεί:

«Η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση για το μεγάλο σκάνδαλο της SIEMENS. Στη συμφωνία της σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας».

«Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την εταιρεία και την γερμανική κυβέρνηση ώστε να μην φύγει το εργοστάσιο» δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση:  

«Καλούμε την υποτίθεται φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, έστω και τώρα, να πράξει το αυτονόητο: να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής στη μονάδα της Πίτσος και τις θέσεις εργασίας». 

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΦΘΗΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι Γερμανοί θέλουν να μεταφέρουν τη μονάδα στο εργοστάσιο που λειτουργεί ήδη στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ φθηνότερο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top