Και οι παππούδες θα δίνουν διατροφή όταν δεν μπορούν οι γονείς!  

Νέα δεδομένα με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών  

δικαστήριο

Διατροφή θα καταβάλλουν και οι παππούδες εφόσον οι γονείς μετά το διαζύγιό τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν στα παιδιά τους τα αναγκαία, με απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».    
 

Πήρε διατροφή από τον σύζυγό της 50 χρόνια μετά το διαζύγιό τους

 

Κατά την απόφαση ο παππούς ανήλικου τέκνου θα συμμετέχει στη διατροφή του μετά το διαζύγιο των γονιών του, ενώ η γιαγιά στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεδειγμένα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.

Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει η μητέρα ανηλίκου, επειδή ο πρώην σύζυγός της, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της μηνιαίας διατροφής. Η γυναίκα, στράφηκε κατά των γονέων του πρώην συζύγου της, ζητώντας να αναλάβουν επί της ουσίας ο παππούς και η γιαγιά το δικό του μερίδιο στα έξοδα διαβίωσης του ανηλίκου. Η αιτούσα, η οποία ασκεί την επιμέλεια του αβάπτιστου γιου της, επικαλέστηκε με την αίτησή της επείγουσα περίπτωση και ζητούσε να υποχρεωθούν προσωρινά ο παππούς και γιαγιά αντίστοιχα εκ της πατρικής γραμμής να πληρώνουν συνολικά 400 ευρώ τον μήνα ως υπόχρεοι για την ανατροφή του ανήλικου εγγονιού τους.

Πώς βιώνει ένα παιδί το διαζύγιο των γονιών του;

Το δικαστήριο έκρινε ότι «εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου». 

Μάλιστα και οι… προπαππούδες μπορεί να κληθούν να καταβάλλουν διατροφή για τα δισέγγονα, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι εφόσον δεν υπάρχουν γονείς, βαρύνονται με υποχρέωση διατροφής ο παππούς και η γιαγιά από πατρική ή μητρική γραμμή και εν συνεχεία οι προπάππος και η προγιαγιά από πατρική και μητρική γραμμή! 

Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αναφέρεται «η υποχρέωσή τους είναι κατ’ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ’ ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του παππού και της γιαγιάς του παιδιού,  έκρινε ότι ο πρώτος μπορεί χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του διαβίωση να εισφέρει στη διατροφή του εγγονιού του το ποσό των 120 ευρώ τον μήνα, ενώ η γιαγιά λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας και της εν γένει οικονομικής της κατάστασης, κρίθηκε ότι δεν είναι σε θέση να εισφέρει οικονομικά.
 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top