Σχέδιο για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων - Όλα τα μέτρα

Ενέσεις ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δείτε στο video από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού

Πέρα από τις μειώσεις φόρων και εισφορών για την επόμενη χρονιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει το σχέδιο για τη στήριξη εργαζομένων επιχειρήσεων, τους δύσκολους μήνες του χειμώνα.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν τελείωσε μάλλον άδοξα και πρόωρα, σημαίνει ότι εντείνεται το πρόβλημα σε αυτούς τους ευαίσθητους κλάδους. Από την άλλη μεριά έχουμε και τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Έτσι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει ή να φέρει και κάποια ακόμα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, είναι πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ξεδιπλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Στη ΔΕΘ σήμερα ο πρωθυπουργός: Τι θα ανακοινώσει για φορολογικά και άμυνα

Ποια είναι αυτά τα μέτρα

Χθες είχαμε την πλατφόρμα της τρίτης φάσης επιστρεπτέας προκαταβολής, που σημαίνει φτηνά κρατικά δάνεια, ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι 1,5 δις. Τα νέα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, ανέρχονται σε άλλα 3,5 δις.

Μέσα στον Οκτώβριο θα ενεργοποιηθεί και το πακέτο της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων για άλλα 3,5 δις φτηνά δάνεια. Αναμένονται ακόμα ανακοινώσεις για σύστημα προκαταβολής φόρου και την επόμενη χρονιά (φέτος το όφελος είναι περίπου 1,5 δις για τις επιχειρήσεις).

Μητσοτάκης: «Στόχος να απαλύνουμε τον πόνο από τις συνέπειες της πανδημίας»

Επίσης έχουμε μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης που ανέρχονται σε 2,7 δις (περίπου 800 ευρώ παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς).

Πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε την καταβολή των αναδρομικών 1,4 δις στους συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ρευστότητα και στην αγορά, ενώ η νέα ρύθμιση για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην καραντίνα είναι πάνω από 1,5 δις. Υπενθυμίζεται πως αυτές οι οφειλές έχουν «παγώσει» μέχρι τον επόμενο Απρίλιο και από εκεί και πέρα θα μπορέσουν να αποπληρωθούν σε έως και 24 δόσεις.

Χθες το βράδυ, είχαμε και την ανακοίνωση από την ελληνική ένωση τραπεζών για το «πάγωμα», την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Την Πρωτοχρονιά αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο νέος πτωχευτικός με αντίστοιχες ρυθμίσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top