Fitch: Υποβαθμίζει την τουρκική οικονομία παρά... το κοίτασμα αερίου

Ντονμέζ: Το φυσικό αέριο είναι αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική της οικονομίας της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Fitch αναθεώρησε σε αρνητική, από σταθερή, την προοπτική της τουρκικής οικονομίας, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στο ΒΒ-. Σε ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η μείωση αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, η αδύναμη νομισματική αξιοπιστία, το σημαντικό μέγεθος του ελλείμματος και η μείωση των επιτοκίων ήταν μεταξύ των λόγων που αποφασίστηκε η αναθεώρηση του outlook.

Επίσης, η έκθεση του Fitch κάνει αναφορά στους γεωπολιτικούς κινδύνους, σημειώνοντας ότι συνολικά η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης είναι παρόμοια με εκείνη του περασμένο Φεβρουαρίου.

Ντονμέζ: Το φυσικό αέριο είναι αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου των 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Επίσης, ανέφερε ότι οι εργασίες σεισμικών ερευνών όπου ανακαλύφθηκαν τα αποθέματα φυσικού αερίου ξεκίνησαν πριν από 14 μήνες.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον χωρίς να γνωρίζουμε τις τιμές στο μέλλον του φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου στον κόσμο βασίζονται στο πετρέλαιο. Εάν κοιτάξουμε πίσω με μια προοπτική 3-5 ετών, μπορούμε να πούμε ότι η οικονομική αξία αυτού του ποσού φυσικού αερίου θα είναι 65 δισεκατομμύρια δολάρια».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top