Βρούτσης: «Θα υπάρξει λύση για τα αναδρομικά»

«Δε χρειάζεται να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι δικαιούχοι»

«Μεγάλο οικονομικό» βάρος χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τα αναδρομικά των συντάξεων τα οποία με απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει στους δικαιούχους. 

«Τα χρήματα είναι πάρα πολλά», είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι το ύψος των χρημάτων μετά την πρώτη απόφαση ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους. 

Αναδρομικά: Ανακοινώσεις από Μητσοτάκη εντός της εβδομάδας

«Σαν βάρος είναι πάρα πολύ μεγάλο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά είναι μία άσκηση που θα την πάρουμε συνολικά σαν κυβέρνηση», είπε και συνέχισε:   «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν. Ο κοινωνικός προϋπολογισμός δεν έχει τα χρήματα τα συγκεκριμένα. Με τον υπουργό Οικονομικών και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό θα πρέπει να βρούμε λύση για όλο τον κόσμο που έχει δικαιωθεί από το ΣτΕ [...] είναι τεράστιο το ζήτημα του οικονομικού βάρους».   

Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και όποια δικαστική απόφαση εκδοθεί, θα υλοποιηθεί.

«Είναι δύσκολο ζήτημα καθώς τα χρήματα αυτά δεν είχαν προϋπολογιστεί στον κοινωνικό προϋπολογισμό, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και να υλοποιήσουμε την απόφαση του ΣτΕ» . 

Αναδρομικά: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ – Το βασικό σενάριο

Στις 13 Ιουλίου, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει άκυρες τις μειώσεις στις συντάξεις για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 μέχρι Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, δικαιώνονται περίπου 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αναδρομικά.   

Η απόφαση όμως αφορά περίπου 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και το υπουργείο επιμένει πως όσοι δεν είχαν προσφύγει, δεν υπάρχει λόγος να απευθυνθούν τώρα σε νομικούς, καθώς θα δοθεί λύση με διάταξη νόμου.

Αναδρομικά και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι και πόσα θα πάρουν

«Το εύρος και ο τρόπος καταβολής αναδρομικών, θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Βρούτσης, που προανήγγειλε και σχετική δήλωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. .   

«Ως κυβέρνηση παρακολουθούμε την εξέλιξη, μελετάμε την απόφαση που θα συνδυαστεί με την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους. Επιδιώκουμε να φτιάξουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας», τόνισε.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top