Τροπολογία Βρούτση: Εκ περιτροπής εργασία με επιδότηση του 60% της αμοιβής

Ο μηχανισμός «Συν-Εργασία»  - Τι προβλέπει για εποχιακά εργαζόμενους-

Τροπολογία για την εκ περιτροπής εργασία με αλλαγές στην εφαρμογή του μηχανισμού «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» και στον τρόπο εφαρμογής των μέτρων στον τουρισμό, κατέθεσε στη Βουλή  υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Υπουργείο Εργασίας: Στο 5,1% μειώθηκε η αδήλωτη εργασία από το 40,2%!

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μητσοτάκης σε εργαζόμενους: Το πρώτο μέλημα ήταν να μη γίνουν απολύσεις

«Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες» αναφέρεται συγκεκριμένα.   

 

Εκδόθηκε η εγκύκλιος Βρούτση για παράταση της άδειας ειδικού σκοπού

H τροπολογία για τη "Συν-Εργασία" αφορά τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 20% τους τελευταίους μήνες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα την προηγούμενη 3ετία και ιδίως το 2019, ανεξάρτητα μάλιστα αν ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο ή όχι.

Προβλέπει κρατική επιδότηση 60% στις ενδεχόμενες απώλειες μισθών σε εργαζομένους πλήρους απασχόλησης,  θα έχει ισχύ από την 1η Ιουνίου και θα καλύπτει, καταρχάς, διάστημα έως και την 30η Σεπτεμβρίου.

Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω, ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων. 

Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του μηχανισμού  εκ περιτροπής εργασίας για έναν ή περισσότερους μήνες για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους

Η αναπλήρωση του 60% υπολογίζεται στον καθαρό μισθό, ενώ  «καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων». 

Εποχιακά εργαζόμενοι

Τα ξενοδοχεία ανάλογα με την πληρότητά τους θα μπορούν να θέτουν αντίστοιχο προσωπικό σε αναστολή σύμβασης εργασίας.  Τα εποχικά ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν και επαναπροσλαμβάνουν τους εποχικούς εργαζόμενους – όπως υποχρεούνται – μπορούν να τους θέσουν σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων. 

Οι εποχικά εργαζόμενοι σε αναστολή εισπράττουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που είναι 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, δηλαδή 534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου υπολογίζονται επί του ποσού αυτού.

Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να ανακαλέσουν οριστικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας με βάση το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής:

-Με  20%  πληρότητα, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

-Με 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων,

-Με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας.

Η αναστολή μπορεί να συνδυαστεί με το πρόγραμμα «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» για απασχόληση 50% έως 30 Σεπτεμβρίου, καθώς αυτό εφαρμόζεται σε όσους επιστρέφουν από την αναστολή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top