Στεγαστικά δάνεια: Επιδότηση δόσεων έως και στο 90%

Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

Να αποτρέψει μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων θέλει η κυβέρνηση, η οποία φέρνει επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που θα φθάνει ακόμα και το 90%.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για διάστημα 9 μηνών και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά τους συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση που αφήνει πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού.

Νέες ημερομηνίες για την πληρωμή των συντάξεων Ιουνίου

Σταϊκούρας: 15 μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας ύψους 24 δις ευρώ

Το μέτρο θα αρχίσει να τρέχει από τα τέλη Ιουλίου με την κυβέρνηση να επιδιώκει αξιοποιήσει πόρους από το ΕΣΠΑ.

Τι θα προβλέπει η κρατική επιδότηση των δόσεων

Επιδότηση μηνιαίας δόσης

Θα αφορά κόκκινους και πράσινους δανειολήπτες και συγκεκριμένα:

Τι είπε ο Χατζηδάκης για την επιδότηση αγοράς νέου αυτοκινήτου

ΥΠΟΙΚ: Όλες οι δράσεις για τα κόκκινα δάνεια μετά το lockdown  

- Όσους ήταν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους έως τις 29 Φεβρουαρίου.

- Όσους είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημερών έως τις 29 Φεβρουαρίου

- Όσους είχαν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Κριτήρια

Το καθεστώς της επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων αφορά αποκλειστικά όσους έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Για τους αυτοαπασχολούμενους θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ ενώ για τους εργαζόμενους θα πρέπει να είχε ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Πάντως από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι από το δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται με το ξέσπασμα της κρίσης.

Ποσοστό επιδότησης

Θα φθάνει ακόμα και το 90% της δόσης ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων.

Τη μεγαλύτερη κρατική επιδότηση θα κερδίζουν οι ενήμεροι δανειολήπτες, μικρότερη θα είναι επιδότηση για τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση η οποία τηρείται ενώ ακόμα πιο μικρό θα είναι το ποσοστό της επιδότησης για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή δεν είναι σε ρύθμιση.

Διάρκεια

Η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για 9 μήνες αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι για τους συνεπείς δανειολήπτες το ποσοστό της επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου θα ξεκινάει από 90% για το πρώτο τρίμηνο, θα μειώνεται το δεύτερο τρίμηνο ενώ θα περιορίζεται ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο.

Για παράδειγμα ένα ενήμερος δανειολήπτης που έχει πληγεί από τη κρίση και πληρώνει σήμερα 400 ευρώ τον μήνα για το στεγαστικό δάνειο της κύριας κατοικίας του, με την έναρξη του προγράμματος και κατά τους τρεις πρώτους μήνες το κράτος θα του καλύπτει τα 360 ευρώ της μηνιαίας δόσης και ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο 40 ευρώ τον μήνα στη τράπεζα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top