Μείωση των απολύσεων τον Απρίλιο λόγω... κορωνοϊού!  Στο 16,1% η ανεργία  

Βρούτσης: Το θετικό ισοζύγιο επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων

Γιάννης Βρούτσης

Αυξήθηκαν κατά 7.205 οι θέσεις εργασίας τον Απρίλιο του 2020 δείχνει το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκαν οι απολύσεις λόγω... κορωνοϊού.    

ΔΝΤ: Ύφεση 10% φέτος σε Ελλάδα, «ριμπάουντ» με ανάπτυξη 5,1% το 2021

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του το αποτέλεσμα θα ήταν  καλύτερο υπό άλλες συνθήκες, αλλά  οφείλεται αποκλειστικά στην ακύρωση των αναμενόμενων πολλών προσλήψεων της περιόδου αυτής στην εστίαση και τον τουρισμό και όχι σε απολύσεις, οι οποίες μάλιστα τον φετινό Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι. 

Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν στις 23.125, μειωμένες κατά 69.879, έναντι του Απριλίου 2019 που είχαν ανέλθει στις 93.004.

«Το θετικό ισοζύγιο στην ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των άμεσων μέτρων που πήραμε παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας. Το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. 

Ο Γιάννης Βρούτσης στο Star: «Σήμερα κάνουμε επανεκκίνηση της οικονομίας!»

«Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, οδήγησαν στην υλοποίηση δέσμης μέτρων που έφεραν αποτελέσματα ανακουφίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας που ανέκοψε άμεσα τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων που δημιουργήθηκαν» επισημαίνει επίσης το Υπουργείο Εργασίας.   

Επιπλέον, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αποκλιμάκωση της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζει να διατηρεί την δυναμική τάση που είχε αποκτήσει καθώς η ανάσχεση της ανεργίας συνεχίζεται και στα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ μηνός Φεβρουαρίου 2020 όπου το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,1% έναντι 18,4% του Φεβρουάριο 2019, μείωση ―2,3% . Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων, για τον μήνα Φεβρουάριο 2020, παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% και ανήλθε στα 3.888.595 άτομα, έναντι 3.874.144 το 2019.

Το  Υπουργείο Εργασίας προειδοποιεί πάντως  ότι  η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 αναμένεται να διακοπεί εξαιτίας των εξελίξεων που οφείλονται στην πανδημία του COVID-19 και επισημαίνει ότι «το τίμημα ενάντια στην μάχη του κορωνοϊού, αναπόφευκτα, επιβαρύνει την οικονομία και την αγορά εργασίας». 

 

 

«Ολόκληρη η Ευρώπη άρα και η χώρα μας δέχεται ισχυρά πλήγματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές και άμεσα μέτρα στήριξης ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της χώρας ώστε να διατηρηθούν ζωντανές οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας παραμένουν θετικές καθώς οι βαθιές πληγές και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» προσθέτει
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top