Επτά μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και ιδιώτες λόγω κορωνοϊού

Το σχέδιο της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας

Κέρματα

Την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της «καραντίνας», με ένα ευρύ σχέδιο επτά παρεμβάσεων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Στο επίκεντρο των κυβερνητικών μέτρων βρίσκεται η στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε η επιστροφή τους στην κανονικότητα να συνοδευτεί από την άμεση ανάκαμψή τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Οι άξονες του σχεδίου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, κινούνται προς δύο κατευθύνσεις.

Μετακίνηση σε επαρχία και νησιά: Από πότε θα επιτρέπεται

- Παροχή φοροελαφρύνσεων προς τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορολογούμενους με μείωση ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουρισμού και της διαμονής με πρωινό, αναστολή τέλους διαμονής, μείωση του εταιρικού φόρου και μείωση της προκαταβολής φόρου, ώστε να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στη βιωσιμότητά τους και να αποφευχθούν τα λουκέτα. Ταυτόχρονα, σταθμίζονται τα περιθώρια για ελαφρύνσεις στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης

- Στοχευμένα κλαδικά σχέδια για τη στήριξη της ακτοπλοΐας, των αερομεταφορών και κυρίως του τουρισμού, καθώς αποτελεί τον τομέα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Στόχος είναι οι μειώσεις στη φορολογία που σχετίζονται με το τουριστικό πακέτο να εφαρμοστούν το αργότερο έως τις αρχές Ιουλίου, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Ένα πρόσθετο σενάριο, που είναι υπό εξέταση, προβλέπει οι μειώσεις στον ΦΠΑ του τουρισμού να ξεκινήσουν από την 1η Ιουνίου 2020 και να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, ήτοι να διαρκέσουν έως ότου ανακτηθεί το χαμένο έδαφος λόγω κορωνοϊού. Αντίθετα, οι παρεμβάσεις για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων θα αποφασι στούν σε δεύτερο χρόνο, στις αρχές του φθινοπώρου, και αφού το οικονομικό επιτελείο έχει πλήρη εικόνα για τη διαμόρφωση των εσόδων αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις.

Το πλέγμα των μέτρων

1.    Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στο 6%. Στο τραπέζι έχει τεθεί και κοστολογείται η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο 6%, από 13% που ανέρχεται σήμερα η διαμονή με πρωινό.

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για κόκκινα δάνεια – πρώτη κατοικία

2.    Αντίστοιχα θα ανασταλεί για όσο δεν υπάρχει τουρισμός το τέλος διαμονής, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2018.

3.    Μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν οικονομικές ζημιές από το lockdown, είτε λόγω πλήρους αναστολής της λειτουργίας τους είτε εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους. Σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, εξετάζεται να υπάρξει μείωση στον συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% που ισχύει σήμερα στο 30%-50% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

4.    Νέα μείωση του εταιρικού φόρου από 24% στο 20%. Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα μειώθηκε ήδη από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019 και το όφελος θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φόρου εισοδήματος που θα υποβληθούν. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι και νέα μείωση του φόρου από το 24% στο 20% για τα κέρδη του 2020.

5.    Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντιστοίχως, εξετάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 5% ή 10% για όλους τους φορολογούμενους, με την αυστηρή προϋπόθεση να καταβάλουν τον φόρο εφάπαξ στην καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης, που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

6.    Στο γενικότερο πλαίσιο διευκόλυνσης των φορολογουμένων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήδη εξετάζει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έως 7 μηνιαίες δόσεις.

7.    Ειδικά για τον κλάδο της ακτοπλοΐας έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών και από το υπουργείο Ναυτιλίας νέα ενίσχυση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, για τον Μάιο. Ταυτόχρονα, εκπονείται ειδικό πρόγραμμα-καθεστώς για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται, προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη για τις ζημιές του κλάδου από την πανδημία του κορωνοϊού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top