ΓΓ Ιδιωτικού Χρέους: Τα ευάλωτα νοικοκυριά δε θα μείνουν χωρίς α΄ κατοικία 

Πλέγμα μέτρων από την κυβέρνηση με νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι

στεγαστικά δάνεια

«Θα διασφαλιστεί πως τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα μείνουν χωρίς πρώτη κατοικία» υπογράμμισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης στη διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα «Κόκκινα Δάνεια: Η νέα πραγματικότητα». 

Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, αλλά και στη θέσπιση του νέου, σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα ως εργαλείου ανάπτυξης και εξυγίανσης της αγοράς. Όλοι οι συμμετέχοντες επισήμαναν την αναγκαιότητα να κρατηθούν ζωντανές οι βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ ειδική μνεία έγινε στην ενίσχυση της συνεργασίας τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank.

Ερώτηση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό κώδικα, είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πλέγμα μέτρων, το οποίο θα είχε ήδη εφαρμοστεί, αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Όπως αποκάλυψε, ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος προς το καλοκαίρι, καθώς τώρα η οικονομία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω της πανδημίας. Θα διασφαλιστεί πως τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα μείνουν χωρίς πρώτη κατοικία, σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, προσθέτοντας πως στο νόμο θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου. Εστιάζοντας στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η πολιτεία για την ανάσχεση της πανδημίας, σημείωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο διευκόλυνσης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό.  «Ο "Ηρακλής" θα αξιοποιηθεί ώστε να περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών», πρόσθεσε.

«Πάγωμα» δανείων: Ποιοι δικαιούνται αναστολή πληρωμής δόσεων

Αναμένεται αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 10%-15%

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS, Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτίμησε πως αναμένεται αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 10%-15%, στα επίπεδα των 77-80 δισ. ευρώ, από τα 70 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται σήμερα, ενώ εξέφρασε την ανάγκη ο νέος πτωχευτικός κώδικας να γίνει εργαλείο εξυγίανσης της αγοράς και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι είναι απολύτως απαραίτητο το έργο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ σε ό,τι αφορά τη λύση της bad bank εκτίμησε ότι δεν αναμένει υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου στην Ελλάδα, εκτός εάν βρεθεί στο επίκεντρο μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. 

«Τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία, πρέπει να διοχετευθούν στις βιώσιμες επιχειρήσεις», ενώ δεσμεύθηκε πως οι τράπεζες θα στηρίξουν τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο CEO της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, υποστήριξε πως «δυνητικά υπάρχει τεράστιος αριθμός δανείων πολλών δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να γίνουν κόκκινα», αλλά και πως η επόμενη μέρα καθιστά επιτακτική τη διαχείρισή τους σιγά σιγά και όχι ως ένα μεγάλο κύμα. Για τον νέο πτωχευτικό κώδικα κατέστησε σαφές πως πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθούν οι κωλυσιεργίες που σημειώθηκαν στο Νόμο Κατσέλη, ενώ ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς απάντησε πως «οι βιώσιμες ρυθμίσεις λειτουργούν αποτελεσματικά, όταν λειτουργεί και η αναγκαστική εκτέλεση». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank τόνισε ότι όλες οι λύσεις πρέπει να εξεταστούν ωστόσο αυτό που επείγει τώρα είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες τιτλοποιήσεις που είχαν σχεδιάσει οι τράπεζες. «Οι τράπεζες ήταν και είναι αρωγοί του τουριστικού κλάδου», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι εκείνο που τώρα προέχει είναι, «διαχειριστές και τράπεζες να αποφασίσουν πού θα διοχετευθούν τα χρήματα, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top