Σταϊκούρας: Στήριξη στην Ελλάδα - Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα σαν ενέχυρα 

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών για τη συνεδρίαση του Eurogroup 

Χρήστος Σταϊκούρας

Στήριξη στην Ελλάδα με αποδοχή των ελληνικών ομολογων σαν ενέχυρα παρείχε η ΕΚΤ, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικων κ. Χρήστος Σταϊκούρας, που συμμετέχει στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Προαναγγελία Σεντένο: Τριπλό δίκτυ προστασίας αποφασίζει το Eurogroup!  

Ο κ. Σταίκούρας δήλωσε συγκεκριμένα:

«Με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν  γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας.

Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».

Προσωρινή διακοπή μιας ώρα στο eurogroup - επανάληψη της τηλεδιάσκεψης στις 20:00 τοπική ώρα

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, το πρώτο τμήμα των διαβουλεύσων στο Eurogroup, το οποίο διεξάγεται από τις 16:00 ωρα Βρυξέλλών με τηλεδιάσκεψη, ολοκληρώθηκε, όπως ανακοίνωσε από τη Λισαβόνα, ο Εκπρόσωπος του Προέδρου Σεντένο, Λουίς Ρέγκο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στις 20:00 τοπική ώρα. Σημειώνεται ότι η τηλεδιάσκεψη άρχισε με μια ώρα καθυστέρηση (αντί για τις 15:00) για λόγους που σχετίζονται με την προετοιμασία της συνολικής πρότασης. Στο τραπέζι παραμένει η τριπλή προσέγγιση εξασφάλισης, για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη, μέσω των τριών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, SURE, ΕΤΕπ και ESM.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top