Αυτά είναι τα μέτρα: Αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους αντί μισθού

Αναστέλλονται δόσεις και ρυθμίσεις - Τι γίνεται με φόρους, απολύσεις

Γενναίο πακέτο μέτρων για την οικονομία ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των μέτρων για τις επιπτώσεις από την πανδημία λόγω κορωνοϊού.

Τα μέτρα που θα ανακοινώθηκαν είναι ύψους 2 δισ,. ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είπε πως τις επόμενες ημέρες θα έρθουν άλλα 1,8 δισ. ευρώ.

Το 1 δισ. θα αφορά ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και το άλλο 1 δισ. ευρώ τους εργαζόμενους, που έχουν πληγεί από το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Πρόκειται για υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Όλοι οι εργαζόμενοι, για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού «λουκέτου», θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους.

Τι μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών

-    Αναστέλλονται οι φόροι και οι εισφορές επιχειρήσεων, που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. 

-    Αναστέλλονται για 4 μήνες

 Η καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ

 Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών 

 Η καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων

Προϋπόθεση γι’ αυτά είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

-    Αποζημίωση 800 ευρώ στις αρχές Απριλίου για κάθε εργαζόμενο που κλείνει η επιχείρησή του με κρατική εντολή. Γι' αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τέσσερις μήνες

-    Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την πρσοτασία από τον κορωνοϊό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κλπ)

-    Ο ΕΝΦΙΑ για το 2020 θα βασιστεί στις παρούσες αντικειμενικές αξίες, θα γίνει από το 2021 η εφαρμογή των νέων τιμών.

-    Επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα από ΕΣΠΑ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

  Τα ενοίκια των επιχειρήσεων, που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητές τους, «κατεβαίνουν» στο 60% του μισθώματος. Το ίδιο ισχύει για εργαζόμενους, για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση, εφόσον πρόκειται για α΄ κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται η αναστολή των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες.

Δάνεια επιχειρήσεων: Παγώνουν για 6 μήνες σε όσες πλήττονται λόγω κορωνοϊού

 Οι τράπεζες αναστέλλουν τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

 Η ΑΑΔΕ επιστρέφει όλα τα ποσά ελέγχου έως 30.000 ευρώ. Από 25 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

Γεωργιάδης: 800 ευρώ ενίσχυση για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που πλήττονται, ενίσχυση 800 ευρώ.

Άκυρες οι απολύσεις που θα γίνουν

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπογράμμισε πως οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις, ούτε να λειτουργούν σε καθεστώς πανικού.

Όπως τόνισε, η εικόνα της αγορά εργασίας για τον Μάρτιο είναι απογοητευτική.

Ο κ. Βρούτσης στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως όλα τα μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή για αυτό και ως κυβέρνηση λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα».

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, έκανε λόγο για ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή.

«Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη», ξεκαθάρισε. Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτό ισχύει από σήμερα, Τετάρτη 18 Μαρτίου, και έτσι δεν καλύπτονται οι απολύσεις που έχουν ήδη γίνει.

Τέλος, ανακοίνωσε την παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες και την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και εισφορών για επιχειρήσεις.

Δείτε εδώ όλα τα μέτρα για τους εργαζόμενους

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top